Ne-a sosit Nothing Phone (2) în redacţie de ceva vreme, dar între IFA 2023 şi lansarea lui iPhone 15, nu prea am avut timp de el. De fapt recenzia a început deja să fie redactată, dar acum e momentul pentru unboxing.
Lansat în iulie 2023, acest telefon e mai aproape de un flagship (killer) decât de un midrange clasic. Sare şi de la pragul de preţ de 2000 de lei la cel de 3000+ lei. Aduce un spate mai rotunjit şi LED-uri Glyph în spate personalizabile. Are şi ecran şi baterie mai mare. Îl scoatem din cutie mai jos şi aflaţi impresii. Apropo, costă 3499 lei la eMAG
Ce e în cutie:
Ca şi anul trecut, cutia e imposibil de desfăcut într-un mod estetic. Trebuie să o sfâşii, rupând acel sigiliu lateral inspirat de Apple puţin. În cutie se află o cheiţă SIM transparentă, cu un look de șurubelniță optzecistă din România.
Avem şi un cablu USB-C la USB-C şi el mizând pe transparentă şi o grosime respectabilă a cablului. Cu manualul se şi încheie lista de accesorii. Nu primim încărcător, din păcate. Telefonul vine cu o protecţie de ecran pre-aplicata, una de calitate, se pare.
Design:
Nothing Phone (2) măsoară 8.6 mm în grosime, cântăreşte 201.2 grame şi are certificare IP54, pentru rezistenţa la stropire, praf şi apă. Dispune de o rama din aluminiu cu look de iPhone şi are spate din sticlă transparentă, sub care se văd LED-urile Glyph şi bobină de încărcare wireless, printre altele. Acum muchiile spatelui sunt ceva mai curbate decât la primul model.
În fată avem sticlă plată, cu muchii simetrice. Revin la LED-urile din spate pentru a vă spune că se aprind la notificări, alerte, sonerii, la încărcarea telefonului şi comenzi Google Assistant. Tot în spate e şi un mic LED roşu care indică faptul că filmezi cu telefonul. Nothing Phone (2) e mai masiv decât Phone (1) şi mai greu de manevrat cu o mână. E colţuros şi masiv, dar arată premium şi e uşor de identificat într-o mare de telefoane la fel.
Display:
Nothing Phone (2) vine cu un ecran LTPO LED de 6.7 inch, în creştere de la cel de 6.5 inch de pe Nothing Phone (1). Afişează 1 miliard de culori, are refresh rate de 120 Hz şi suport HDR10+, plus luminozitate de 1600 de nits. Rezoluţia este de 2412 x 1080 pixeli şi avem parte şi de protecţie Gorilla Glass şi de Always On Display.
Hardware:
Procesorul trece de la un Qualcomm Snapdragon 778G+ la un Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, însoţit de 8 sau 12 GB RAM şi 128 sau 256 GB stocare. Nu avem slot microSD, nici jack audio. Bateria a crescut de la 4500 mAh la 4700 mAh şi beneficiază de încărcare pe fir la 45W, încărcare wireless la 15W şi încărcare inversă wireless la 5W.
Cititorul de amprente este optic şi se află sub ecran. Beneficiem şi de difuzoare stereo. La conectivitate chiar bifam de toate, de la Wi-Fi 6 la 5G, Bluetooth 5.3, GPS dual band, Glonass, BDS, Galileo, QZSS, NFC şi port USB-C 2.0.
Cameră:
În ce priveşte camera găsim decupat în ecran un senzor de 32 de megapixeli pentru selfie, în vreme ce în spate se afla o cameră principală de 50 MP, cu stabilizare optică şi deschidere F/1.9, dar şi PDAF. Are 50 de megapixeli şi cea ultrawide, vine cu deschidere F/2.2 şi unghi de 114 gâde. Din fericire aduce şi autofocalizare, deci avem parte şi de captură Macro.
Completate de blitz LED, filmare 4K la 60 FPS. Senzorul principal este un Sony IMX890, care scoate cadre de 12.5 megapixeli. Avem şi Night Mode, care nu e manual, ci apare automat când e nevoie de el, ca la iPhone. Aş menţiona şi că focalizarea camerei selfie este fixă. Interfaţa include opţiuni că Timelapse, Panorama, Macro, Expert, Portrait, Slow Mo, Motion Photo.
Software:
Nothing Phone (2) rulează Android 13, cu un Nothing OS 2.0 aplicat peste, că interfaţa custom. Primim şi 3 ani de actualizări Android şi 4 ani de actualizări de securitate. Vedem şi o serie de widgeturi custom, punctiforme, minimaliste şi monocrome. Ştiu, e chestiune de gusturi, dar nu prea mă omor după ele. Îşi au fanii lor, cu siguranţă.
Se aplică şi la iconuri de sistem abordarea monocromă, la widget de calendar şi multe altele. Avem parte şi de Large Folder în launcher şi de Quick Actions, shortcut-uri declanşate dacă ţii apăsate un icon de aplicaţie. Ca funcţii speciale găsim în zona experimentală posibilitatea de a ne conecta şi controla o maşină Tesla sau de a urmări progresul unui Uber folosind luminiţele din spatele telefonului.
Apropo de ele, LED-urile Glyph se aprind la notificări, atunci când foloseşti Google Assistant, atunci când se încarcă telefonul, atunci când te sună cineva sau când pui telefonul cu faţa în jos. Avem şi un composer acum pentru a crea propria combinaţie de sunete şi lumini. Poţi şi ajusta tăria iluminării lor. Gamerii au şi un Game Mode şi aş zice că în mare nu primim bloatware.
Impresii:
Mi se pare un telefon mai înzestrat decât primul, dar mă sperie că nu aduce mare lucru nou la camere şi Glyph. E cu 1500 lei mai scump şi practic CPU-ul ecranul, bateria sunt upgrade-uri. Va cântări greu camera cel mai mult aici… Aflaţi în review ce şi cum.