Nu îl mai căutăm pe E.T.; SETI@Home îşi încheie activitatea de analizare a semnalelor din spaţiu

0
1335

După 21 de ani de studiere a semnalelor din Cosmos, programul SETI@Home îşi va încheia activitatea. Informaţia vine la două săptămâni după o declaraţie a cercetătorilor SETI, care se plângeau că activitatea lor nu e luată în serios. Atenţie, vorbim despre ramura SETI@Home, adică programul ce implică şi publicul prin crowdsourcing. Practic îţi puneai computerul de acasă în slujba ştiinţei, pentru a descoperi semnale de la civilizaţii extraterestre.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Activitatea lui SETI nu va înceta totuşi la nivel guvernamental. Proiectul SETI@Home lua naştere în 1999, permiţând publicului să caute indicii despre viaţă inteligentă în spaţiu printre miliardele de semnale captate. În ziua de azi avem totuşi machine learning şi inteligenţa artificială, care pot suplini milioane de „cercetători” fiecare cu PC-ul lui acasă. Ce e drept proiectul nu a fost foarte popular şi numărul de pasionaţi nu a fost suficient pentru a analiza toate mostrele de semnal.

În aceşti 21 de ani computerele celor care şi-au pus la dispoziţie resursele pentru SETI au disecat şi filtrat zgomotele din spaţiu, generând apoi milioane de sample-uri ce ar fi trebuit re-analizate. Fix asta vor face acum cercetătorii SETI. Datele vor fi trecute prin filtre şi teste speciale. Paranoicii şi conspiraţioniştii ar putea crede că anularea lui SETI@Home ar putea avea legătură cu faptul că un oarecare ar fi depistat semnale de la civilizaţii cosmice şi Guvernul SUA nu vrea să rişte aşa ceva pe viitor.

SETI afirmă că are atât de multă informaţie procesată încât nu a avut timp să o verifice pe toată. Poate după ce aceşti 21 de ani de date strânse sunt luaţi la bani mărunţi, va veni iar momentul unui crowdsourcing. Mai sunt şi alte proiecte similare şi ştiu că la un moment dat Sony îţi permite să cedezi o parte din puterea PlayStation-ului tău pentru a cerceta şi dezvolta un leac pentru cancer. Acum există şi platforme care caută toate permutările necesare pentru a găsi un vaccin pentru Covid-19. Fix cu asta se ocupă UC Berkeley, care pornise şi SETI@home şi acum foloseşte platforma BOINC pentru a utiliza puterea de procesare a PC-urilor din toată lumea.