Anul 2021 nu conteneşte să ne uimească şi după asaltul de la Capitoliu, următoarea ciudăţenie este bătălia dintre trolii de pe Reddit şi Wall Street. Reddit este o platformă pe care lumea discută despre seriale, filme, fitness, jocuri şi cam orice, dar are şi zone serioase, ca subreddit-uri pentru investitori. Ei bine un astfel de subreddit s-a transformat într-o furtună care ameninţa chiar bazele Wall Street-ului.
Un Subreddit cunoscut drept WallStreetBets a reuşit ceva fascinant şi anume să umfle valoarea acţiunilor companiei GameStop cu până la 1700%. Cum s-a întâmplat asta? Au fost strânşi mii de oameni care au cumpărat acţiuni GameStop şi au pariat contra short sellerilor, cei care pariază pe eşecul companiilor. Ştiţi voi, acei oameni că Bobby Axelrod din serialul „Billions”, infamii hedge fund managers. Achiziţiile de pe acel subreddit au vizat companii ca GameStop, BlackBerry, AMC şi Macy’s.
Ce este un short?
Un „Short” este atunci când împrumuţi o acţiune de la un broker şi o vinzi imediat la preţul sau actual. Apoi speri că preţul acţiunii să pice, încât să o cumperi înapoi la un preţ mai mic şi să returnezi acţiunile împrumutate spre broker, păstrând diferenţa. Problema e că acţiunile pot creşte şi nu scădea şi eşti nevoit să plăteşti pierderile, care pot merge la infinit.
GameStop deja crescuse puţin pentru că a anunţat 3 noi directori în consiliul său, dar nu era de ajuns pentru aceste cote uriaşe. GameStop este un banal magazin de jocuri video, făcut irelevant de download-urile digitale. O acţiune a sa valora 4 dolari în 2020, dar acum a sărit de 200, ba chiar valora 400 de dolari la un moment dat. Această bulă se va sparge la un moment dat şi băieţii de la hedge funds sunt forţaţi să cumpere din acţiuni la preţ foarte mare.
Problema cu GameStop e că fusese asediată de hedge fund managers în ultima vreme, prin short-uri la acţiuni, care au ajuns de la 20 la 10 şi apoi 4 dolari. În lăcomia lor, managerii au cumpăra 140% din toate acţiunile disponibile, asta însemnând că au împrumutat mai multe acţiuni decât există. Cineva care a aflat a dat semnalul pe Redit şi a început o frenezie, cu oameni normali ca mine şi ca tine cumpărând toate acţiunile posibile şi urcând preţul la cote uriaşe.
Hedge funds-urile au fost forţate să cumpere cât mai rapid acţiunile înapoi, chiar şi la preţuri umflate, nu aveau de ales. Până la urmă un astfel de fond trebuie să cumpere toate acţiunile înapoi, fiind obligat să o facă indiferent de preţ. Dacă împrumuţi de exemplu 10 milioane de acţiuni şi le vinzi la 10 milioane faci 100 de milioane de dolari profit imediat. Până la urmă trebuie să le cumperi înapoi, iar Redditorii au forţat oamenii de la hedge fund să cheltuiască 1.4 MILIARDE de dolari să ia înapoi acţiunile.
Iar bula continuă să se umfle. Deja se solicită oprirea tranzacţionării acţiunilor, iar acum au intrat pe fir „whales”, balenele, investitorii miliardari. Elon Musk şi alţi miliardari au început şi ei să cumpere în draci acţiunile, chiar şi la preţ mare. Musk îi urăşte pe short-eri, care au tot săpat acţiunile Tesla de-a lungul timpului. Problema cu aceste hedge funds e că uneori ele depozitează şi au rolul de a înmulţi fonduri de pensii pentru poliţişti, pompieri, medici şi alte sindicate, cel puţin aşa se practică în SUA.
Vânzătorii de poziţii short (care mizează pe scăderea de acţiuni) au acumulat pierderi în această lună de 71 de miliarde de dolari doar pentru firmele americane. Povestea e departe de a se fi sfârşit.