Plasticul este una dintre marile probleme ale Terrei, practic infectată de acest material produs de om. Împânzeşte oceanele, distruge fauna şi natura şi durează extrem de mult să se degradeze. Ei bine oamenii de ştiinţă au găsit o soluţie, sub forma unei bacterii care mănâncă plastic şi generează apă.
Aţi observat probabil tot mai multe iniţiative la supermarketuri şi fast food-uri de a elimina pungile din plastic şi paiele din plastic, dar va dura totuşi mult până scăpăm de ele de tot. Oamenii de ştiinţă (şi studentele) Jenny Yao şi Miranda Wang au o soluţie totuşi. Lucrează deja de ani buni la o bacterie care nu numai că mănâncă plastic, dar îl poate şi transforma în apă.
Nu vă imaginaţi ca doar punem bacteria pe plastic şi e totul gata… E nevoie să treacă printr-un proces de dizolvare şi doar când plasticul e maleabil poate fi amplasat într-o staţie de biodigestie, unde va fi distrus. Nu e prima oară când bacteriile sunt folosite ca o soluţie pentru a rezolva problema cu plasticul.
Cele două studente încearcă acum să obţină o finanţare de 400.000 de dolari pentru a dezvolta un produs comercial. Între timp a fost găsit şi un organism care extrage dioxidul de carbon din atmosferă. Problema e cu punerea în practică a acestor descoperiri.
Cele două studente au primit deja multiple premii pentru invenţia lor şi au realizat un proces care implică întâi un solvent, care dizolvă plasticul. Apoi enzimele se vor ocupa de depolimerizare a chimicalelor de bază. Vor fi apoi convertite în compuşi mai uşor de prelucrat. Staţii mobile de curăţare sau vase de 150.000 litri cu acest bio digestiv ar putea fi trimise pe mare. Scopul este ca procesul să fie redus la doar 24 de ore.