Trăim vremuri cu adevărat fantastice şi majoritatea dintre cei care citesc aceste rânduri au şanse mari să vadă în acţiune un AI aproape uman în următoarele decenii. Un pas uriaş în cea direcţie a fost realizat recent de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California. Aceştia au realizat un AI care devine curios… din fire.
Inteligenţa artificială funcţionează la o serie de parametri programaţi de om şi ca atare se limitează să ducă un obiect din punctul A în punctul B. Rareori improvizează şi chiar şi atunci e programat astfel. Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley au creat o inteligenţă artificială care are o curiozitate înnăscută. Acel AI a fost pus să joace titluri clasice precum Super Mario sau un shooter 3D old school derivat din Doom, cum se vede în clipul de mai jos.
Ei bine, în loc să urmărească terminarea nivelelor şi recompense, AI-ul a avut o tendinţă de a explora mediul din jur, ca un copil curios. Inteligenţa artificială a învăţat să acţioneze singură, fără să depindă neapărat de recompense. Era vorba despre „reinforcement learning” până acum, cu recompense pozitive sau negative pentru diferite acţiuni.
Acum sistemul e diferit şi AI-ul nu se mulţumeşte să termine nivelul din Super Mario, ci doar să găsească noutăţi. Acest comportament aminteşte de cel al unui copil, care e curios din fire şi explorează totul în jur. Cei mici se joacă cu orice prind în mână şi bagă în gură obiectele din cale. La vârste mici oamenii sunt încă motivaţi strict de curiozitate, neştiind că urmează o pedeapsă sau răsplată, despre care învaţă ulterior.
Urmează aplicarea tehnologiei la roboţi şi această curiozitate ar putea fi bună pe viitor pentru a explora peşteri, oceane şi poate şi alte planete.