Diferenţa dintre diferite proteze şi echipamente care înlocuiesc organe umane şi dotările de la Mama Natură devine tot mai mică în ultima vreme. Braţele şi picioarele proteză s-au perfecţionat, cu mişcări tot mai precise şi conectare direct la nivel cerebral, iar acum aflăm că există şi un iris artificial, cu comportament similar cu cel al ochiului uman.
Irisul uman are rolul de a adapta mărimea pupilei la cantitatea de lumină care ajunge pe retină. Asta se întâmplă automat şi procedeul a inspirat conceptul din spatele shutterului unei camere. Irisul artificial creat de Universitatea din Tampere, din Finlanda se poate auto regla autonom în funcţie de luminozitatea mediului din jur. Oamenii de ştiinţă din grupul Smart Photonic Materials au creat un iris sintetic, folosind un elastomer pe bază de cristal lichid.
Acesta este sensibil la lumină şi reacţionează la stimuli luminoşi. Cercetătorii au folosit tehnici de photo-aliniere, care poziţionează moleculele de cristal lichid în direcţii prestabilite cu o toleranţă de câţiva picometri. Tehnologia e similară cu ce vedem la televizoarele LCD, pentru a îmbunătăţi unghiurile de vizualizare şi contrastul.
Rezultatul este un soi de lentilă de contact, al cărei centru se închide şi deschide pentru a primi lumina. Pe viitor se va crea un astfel de device medical implantabil, aceasta este scopul. Cu un pas mai aproape de ochiul artificial, aş zice.