Oamenii de știință de la Universitatea din San Diego au creat un senzor de temperatură, care necesită cantități infime de energie pentru a funcționa. E ca și cum nu ar consuma nimic, pentru că utilizează doar 113 picowatts.
Asta înseamnă de 10 miliarde de ori mai puțină energie decât un watt. Senzorul este menit pentru purtabile sau pentru sistemele smart home. Ideea este de a funcționa ani buni cu o baterie minusculă. Secretul pentru a ajunge la această performanță are de-a face cu sursa curentului.
Mulți cercetători încearcă să scape de un fenomen, care e pus în valoare aici. Tranzistorii au deseori o „poartă” prin care pot opri fluxul de electroni într-un circuit, dar tranzistorii devin tot mai mici. Cu cât sunt mai mici, cu atât e mai subțire materialul porții și apar scăpări de electroni.
În cazul noilor senzori acei electroni scăpați sunt de fapt sursa de alimentare. Experții au mai redus și consumul de energie implicat de procesul de convertire a temperaturii într-o citire digitală. Se obține astfel un mecanism cu consum de 628 de ori mai mic decât senzorii moderni.
Acest mecanism poate opera între minus 4 și plus 104 grade Fahrenheit, urmând a fi folosit în sisteme de monitorizare a casei. Singurul dezavantaj e că face citirile puțin mai lent.