Oamenii de ştiinţă au descoperit rămăşiţele unor planete ca Pământul, cu o crustă tectonică similară

0
1311

Astronomii din Marea Britanie au anunţat în această săptămână descoperirea unor rămăşiţe ale unor planete ce seamănă cu Pământul, în ideea că au cruste tectonice similare. Aceste resturi au fost descoperite în atmosferele a 4 stele în stadiul de „pitice albe” aflate în apropierea sistemului nostru solar.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Descoperirea vine de la Universitatea din Warwick, iar acele resturi oferă o viziune asupra planetelor care ar fi putut orbita în jurul stelelor cu miliarde de ani în urmă. E vorba despre rămăşiţe din straturile externe de stânci ale unor planete solide similare cu Pământul şi Marte. E posibil ca o analiză chimică să ofere mai multe detalii despre compoziţia planetelor care au dispărut. Odată cu această revelaţie a apărut şi o serie de indicii legate de cele mai vechi sistem planetar observat de astronomi până acum.

Echipa de cercetători a făcut descoperirile analizând date de la European Space Agency şi al său telescop Gaia. Acesta acoperă peste 1000 de „pitice albe” din zona galaxiei noastre. Un semnal atipic a fost descoperit la una dintre „pitice”, iar printr-un spectrometru a fost analizată iluminarea sa în diferite lungimi de undă. Astfel au fost detectate elementele din atmosfera stelei şi în ce măsură absorb ele lumina în diferite culori şi în ce cantităţi se află acele elemente.

Cercetătorii au şi date strânse de la peste 30.000 de pitice albe colectate de Sloan Digital Sky Survey în ultimele 2 decenii. Un element găsit a fost litiul, comun şi cu alte pitice albe, dar şi potasiu, care se află în atmosferă, plus calciu şi sodiu. Toate acestea împreună şi în cantitatea detectată indică faptul că a existat o crustă stâncoasă pe o planetă în acea zonă cu milioane de ani în urmă. Crusta a fost vaporizată de cel puţin 2 milioane de ani.

La marginea exterioară a unei pitice albe se pot găsi până la 300.000 de gigatone de resturi stâncoase, inclusiv 60 de gigatone de litiu şi 3000 de potasiu. Imaginaţi-vă o sferă de 60 de kilometri diametru cu densitate similară a crustei Pământului.