Oamenii de ştiinţă au reuşit să teleporteze o particulă de pe Pământ în spaţiu pentru prima oară

1
2010

În ultimele 24 de ore a fost anunţată o realizare majoră ştiinţifică, în zona studiilor asupra teleportării. Suntem totuşi departe de ce vedeam în Star Trek, dar măcar a fost realizată o teleportare pe o distanţă de 500 de kilometri. Ce anume au teleportat oamenii de ştiinţă aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba despre un singur foton, care a ajuns de pe Pământ în Spaţiu, mulţumită unei reţele cuantice. Totul a fost realizat cu ajutorul satelitului Micius, care a fost lansat în orbită din deşertul Gobi anul trecut. Satelitul era dotat cu un receiver special, sensibil la fotoni, ajutând la procesul de teleportare. Pentru a realiza teleportarea e nevoie de ceva numit „quantum entanglement”.

Acest lucru implică o pereche de particule cuantice care iau formă în acelaşi punct şi în acelaşi loc, deci au aceeaşi existenţă. Totuşi între cele două particule poate exista o distanţă mare, iar schimbările aplicate unei particule o afectează și pe cealaltă. Conceptul de „entanglement” e fragil şi e uşor de pierdut, deci teleportarea e greu de realizat.

Cel mai nou experiment a implicat o pereche de fotoni identici, cu unul transferat în spaţiu şi unul rămas pe Pământ. 911 de cazuri pozitive au fost confirmate în 32 de zile de teleportare fotonică, cu milioane de fotoni trimişi. Pe lângă deplasarea de 500 km a fost creată cu această ocazie şi prima reţea cuantică satelit-Pamant, depăşind recordurile precedente de „entanglement”.

O echipă din China a realizat performanţa şi suntem totuşi la multe decenii de teleportarea obiectelor.