Oamenii de ştiinţă de la NASA au reuşit în premieră o „teleportare cuantică” pe o distanţă mare, care deocamdată nu prefaţează chiar teleportarea din Star Trek, ci mai degrabă transferuri de date mai rapide decât viteza luminii. Teleportarea reuşită acum acoperă o distanţă de 43 de kilometri.
Practic acei ingineri au construit un „Quantum Internet” în SUA, teleportând în prototipul de 43 de kilometri semnale. Oamenii de ştiinţă au realizat transferul instantaneu de informaţie cuantică, aducă qubits pentru prima oară. Aceşti qubits au fost transferaţi mai rapid decât cu viteza luminii pe distanţa de 43 de kilometri, punând bazele unei reţele Internet cuantice, care ar putea revoluţiona comunicaţiile într-o bună zi. Sistemele de comunicaţii cuantice sunt mai rapide şi mai sigure decât reţelele clasice, pentru că ele folosesc fotoni şi nu cod computerizat, care poate fi hackuit.
Pe Internetul cuantic informaţia stocată în Qubits (echivalentul quantic al biţilor de pe computere) poate fi teleportată sau livrată pe distanţe mari prin fenomentul de „Quantum entanglement”. Prin acest fenomen două particiue sunt conectate într-un mod în care informaţia partajată cu una este partajată şi cu cealaltă în acelaşi timp. Starea unei particule depinde de starea alteia, chiar dacă între cele două se află distanţe mari. Teleportarea cuantică înseamnă transferul stărilor cuantice dintr-un loc în altul.
Problema e că acest transfer e foarte uşor de stricat prin interferenţe, care scad fidelitatea sau calitatea teleportării. Experimentul cel nou de la NASA a implicat Fermilab (Fermi NaTional Accelerator Laboratory) şi Caltech, care au construit un sistem de transfer între cele două laboratoare, aflate la 43 kilometri distanţă. Sistemul include 3 noduri care interacţionează unul cu celălalt pentru a declanşa o secvenţă de qubits, care transferă un semnal dintr-un loc în altul instant.
Teleportarea are loc instant, mai rapid decât viteza luminii şi are o fidelitate de 90% a particulei de la pornire la sosire. Departamentul de Energie din SUA speră să înfiinţeze o reţea cuantică între laboratoarele sale din statele americane, pentru a transfera date rapid şi în siguranţă. În ultimii ani China, Japonia şi SUA s-au tot întrecut în supremaţia computerelor cuantice, dar încă suntem departe de o lansare în mainstream.