În ultimul an Oppo a fost foarte activ pe piața din România, iar brandul crește odată cu portofoliul de produse. Printre cele mai noi smartphone-uri care au debutat local se află și Oppo Reno5 Lite. Fix pe acest telefon l-am primit de curând în vederea unei recenzii/preview chiar în prag de concedii. La prima vedere acesta este un smartphone ideal pentru cei care trebuie să facă upgrade la un dispozitiv nou, dar nu vor să spargă bugetul, păstrând și pentru o escapadă la mare sau la munte.
Este un telefon de nivel mid-range, puternic colorat. Aș spune ca are 3 puncte forte: prețul, încărcarea rapidă și camera foto quad pe care o vei folosi pentru a surprinde amintirile prețioase din vacanță. Ce impresie mi-a făcut smartphone-ul Oppo Reno5 Lite și alte detalii despre acesta aveți în rândurile următoare.
Unboxing și design Oppo Reno5 Lite
Încep cu începutul, adică procesul de unboxing. În cutia de culoare azur care te poate duce cu gândul la mare găsești în primul rând telefonul. Acesta este protejat de o folie din plastic pentru a nu se zgâria pe timpul transportului. Urmează un plic în care vei găsi cheița pentru slotul SIM, o serie de manuale. Aici ai și o husă transparentă din silicon. Accesoriul vine la fix pentru a proteja telefonul până când vei cumpăra o husă pe gustul tău.
Mai departe în cutie găsești cablul de date/încărcare de la USB-A către USB-C, un încărcător generos cu putere de 30W. Tot aici mai găsești și o pereche de căști in-ear clasice cu jack 3.5 mm și telecomandă. Ai tot ce îți trebuie pentru a te bucura pe deplin de telefon, de la căști, încărcător. Și până la căști pentru a savura muzica favorită.
Cât despre design, Oppo Reno5 Lite este tare simpatic la prima vedere. Vine cu o folie de plastic aplicată peste ecran pentru a-l proteja de zgârieturi, asta până când vei achiziționa o folie de sticlă. Telefonul este realizat din policarbonat, iar în evidență iese desigur panoul spate cu gradient multicolor. Acesta își schimbă nuanțele precum un curcubeu în funcție de unghiul din care este privit și de modul în care cade lumina.
Pe cât de arătos este, atrage foarte rapid amprentele, având o textură glossy, astfel că husa transparentă din cutie ajută serios. Telefonul măsoară 7.8 mm în grosime și cântărește 172 grame. Cumva se simte mai ușor și stă foarte bine în mână, chiar și în palmele mai mici ținând cont de diagonala de 6.43 inch. Per total design-ul îmi place, singurul aspect pe care l-aș fi schimbat fiind un panou mat în spate.
Display
Ecranul este componenta la care vei privi cel mai mult, iar în mod interesant cei de la Oppo au decis să ofere aici un panou AMOLED. Vorbim despre unul cu diagonală de 6.43 inch cu muchii laterale înguste pe 3 laturi și o bărbie în zona inferioară. Această muchie de jos este vizibilă cu ochiul liber dar nu încurcă în procesul de vizionare. Apropo, se atinge aici un raport corp-ecran de 85.2%.
Avem parte de rezoluție Full HD+ de 2400 x 1080 pixeli și de o densitate de 409 ppi. Aspectul imaginii este de 20:9, iar camera selfie este integrată în ecran sub forma unui decupaj bulină micuț în colțul din stânga sus. Faptul că avem AMOLED asta înseamnă că primim și Always-On-Display. Din setări poți personaliza ce vrei să fie afișat, dar momentan fără prea multe stiluri de ceas disponibile.
Tot la capitolul display sunt setări pentru raise to wake, dublu tap pentru aprindere ecran și pentru layout-ul ecranului de start. Poți alege de aici și teme, imagini de fundal, culori, fonturi și stilul de iconițe preferat. Ecranul este unul dintre punctele forte ale lui Oppo Reno5 Lite și te vei bucura de un panou luminos care afișează imagini vii și colorate. De asemenea, panoul ales aici de către Oppo livrează unghiuri de vizualizare largi. Tot la ecran țin să menționez că telefonul are un cititor de amprente optic integrat sub display, unul foarte rapid de altfel. Poți customiza animația dorită la deblocare dacă vrei.
Hardware
La capitolul hardware Oppo Reno5 Lite se prezintă chiar bine ținând cont de segmentul de preț din care face parte. E drept că nivelul de performanță nu vă va da pe spate, dar aveți aici un pachet de dotări ideale pentru a trece cu brio orice task dintr-o zi de utilizare. Fie că este vorba despre streaming video, gaming, filmare sau lucru în multitasking cu mai multe aplicații, telefonul se va descurca fără probleme.
Este ajutat de procesorul octa-core MediaTek Helio P95 de la interior și de o configurație mai mult decât ideală, cu 8 GB RAM și 128 GB stocare. Dacă ai nevoie de mai mult, există și slot pentru carduri microSD. În tot timpul cât am utilizat telefonul nu am dat de lag, blocaje sau alte fenomene de acest tip. Oppo reușește să livreze un smartphone echilibrat și bine optimizat pentru a satisface cu succes nevoile unui utilizator tânăr mereu în mișcare și pasionat de muzică, streaming și rețele de socializare.
- Display: AMOLED, 6.43 inch, FHD+
- Procesor: MediaTek Helio P95 (12nm)
- GPU: PowerVR GM9446
- Configurații: 8 GB RAM + 128 GB stocare, slot microSD
- Cameră selfie: 32 mpx, f/2.4, 24mm
- Cameră spate: 48 mpx wide + 8 mpx ultra-wide + 2 mpx macro + 2 mpx bokeh
- Conectivitate: 4G LTE, WiFi ac dual-band, dual-SIM, Bluetooth 5.1, NFC, USB-C
- Altele: jack 3.5 mm, scanner de amprente optic sub display
- Baterie: 4310 mAh, încărcare la 30W
- Dimensiuni: 160.1 x 73.2 x 7.8 mm, greutate 172 grame
Telefonul vine așa cum spuneam și mai sus, cu un ecran AMOLED pe care vei admira conținutul și cu toate că nu este un panou cu rată de refresh superioară, nu vei avea probleme în a te bucura de telefon. Câteva benchmark-uri poți găsi în galeria de capturi de mai jos.
Cameră Oppo Reno5 Lite
Oppo Reno5 Lite se prezintă la apel cu un setup foto quad în spate și cu o cameră frontală integrată în decupaj bulină în ecran. Senzorul selfie este unul wide de 32 mpx cu deschidere f/2.4 și echivalentul unei lungimi focale de 24mm. Camera frontală se descurcă peste așteptări în majoritatea condițiilor pe care le întâlnești și livrează imagini la rezoluție de 3896 x 6528 pixeli, adică 32 mpx. Ai la dispoziție chiar și un mod Night, Portrait, Timelapse, Panoramă și funcția de a adăuga stickere.
Există aici și modul dual-view video care combină un stream de la camera selfie și cea principală – ceva util pentru vlogging. De asemenea, există aici și funcția de înfrumusețare AI cu un slider pe care îl poți mișca pentru a seta nivelul dorit. Așa cum spuneam, fotografiile selfie sunt unele reușite, chiar și cu modul bokeh în care fundalul este blurat. Rezoluția mare permite afișarea de multe detalii, un adevărat plus pentru cei pasionați de selfie-uri.
Setup foto Oppo Reno5 Lite:
- cameră principală wide 48 mpx, f/1.7, 26mm, 1/2.0″, PDAF
- cameră ultra-wide 8 mpx, f/2.2, 119 grade, 1/4.0″
- cameră macro 2 mpx, f/2.4
- cameră bokeh 2 mpx, f/2.4
Cât despre camera foto din spate, aceasta este după cum spuneam și mai sus, una quad integrată în modul dreptunghiular. Folosind camera foto principală poți realiza fotografii la 6 mpx detaliate prin tehnica Pixel Binning sau imagini la rezoluție completă de 48 mpx. Din experiența avută, camera se descurcă foarte bine atunci când nivelul de lumină este suficient. Face o impresie bună și pe timp de noapte, având un mod dedicat Night pentru fotografierea nocturnă. Camera ultra-wide este clar un plus pentru fotografiile din vacanță. Fie de la mare sau munte în care vrei să prinzi un răsărit copleșitor sau o cascadă în adevărata sa dimensiune. Poți fotografia și clădiri sau peisaje iar distorsionarea nu este atât de mare. Există totuși o discrepanță între culorile captate de camera ultra wide și cea principală, cu tonuri mai închise pentru ultra-wide.
În setup se mai află și o cameră bokeh de 2 mpx care te ajută să faci fotografii cu acel blur în spatele subiectului. Rezultatele sunt acceptabile, camera având obiceiul să dea smooth marginilor obiectului pozat. Camera macro de 2 mpx completează setup-ul foto și pare a fi ceva de care vei fi captat ocazional. Camera are mod Night, Portrait, Time-Lapse, Panoramă, Sticker, Slow-motion, Extra HD AI și Dual-View Video. Apare și un mod PRO de unde poți regla nivelul ISO, balansul de alb și focusul. Camera oferă și un scanner pentru text. Per total Oppo Reno5 Lite livrează o cameră foto echilibrată, utilă în multe condiții și scenarii. Vine cu aportul unui senzor principal generos ca megapixeli și o cameră ultra-wide ideală pentru fotografii din vacanță. Nici camera selfie nu trebuie uitată, aceasta livrând fotografii de calitate numai bune de urcat pe Instagram. Asta fără editare necesară.
Audio & Multimedia & Software
Am ajuns și la capitolul audio & multimedia, acolo unde trec pentru început în revistă aplicațiile preinstalate. Aici apare aplicația nativă Music, Netflix, Photos, Google Photos, Recorder, Videos, cât și YouTube. Avem preinstalată și aplicația Google Podcasts, cât și YouTube Music. Telefonul are un singur difuzor situat în zona inferioară lângă portul USB-C și destul de zgomotos. Poate fi ușor acoperit cu degetul atunci când te joci în landscape, iar legat de sunet pot spune că așteptările mi-au fost depășite la capitolul volum.
Pentru claritate va fi nevoie totuși să te mulțumești cu setarea la un nivel de 60-70% al volumului. După acest prag pierde din claritate și apare un bâzâit neplăcut dacă atingi difuzorul din greșeală. Poți urmări fără probleme un serial pe Netflix și să te bucuri de acustică, sau poți alege să conectezi o pereche de căști prin jack pentru că Oppo Reno5 Lite oferă acest conector la bord. Ecranul AMOLED este clar vedeta la streaming-ul video, panou luminos și colorat pe care vei savura cele mai noi seriale sau filmările de la mare. Ai și Podcasts la dispoziție dacă vrei să asculți podcast-urile preferate și o suită de aplicații utilă în a rămâne conectat la capitolul divertisment.
Galerie foto Oppo Reno5 Lite:
Cât despre software, Oppo Reno5 Lite rulează din fabrică Android 11 cu interfața ColorOS 11.1. Aceasta este foarte intuitivă, are iconițe cu margini rotunjite și există un meniu de aplicații pe care îl poți accesa prin swipe în sus. Tot la nivel UI apare și zona de comenzi rapide accesibilă prin swipe în jos. De aici se controlează rapid elemente precum luminozitate, playback audio sau interacționa cu notificările. Există și câteva gesturi speciale, precum screenshot cu 3 degete sau apăsare cu 3 degete pentru screenshot. Poți bifa ca la ridicarea telefonului la ureche să răspunzi automat la apeluri. Poți da flip telefonului pe masă pentru a pune pe mute apelurile în curs. Aici ai și opțiunea Raise to Wake și per total ColorOS 11.1 face o impresie plăcut. Este snappy, ușor de navigat prin setări și meniuri și toate sunt la locul lor, cu o abordare colorată.
Baterie
Pe lângă cameră și ecran, Oppo Reno5 Lite mai are un as în mânecă și anume baterie. La interiorul său avem o unitate Li-polymer de 4310 mAh care surprinde plăcut prin puterea de încărcare. Vei alimenta telefonul la 30W folosind adaptorul din cutie și asta înseamnă că și după câteva momente de conectare la priză, primești suficientă energie pentru a-ți continua activitatea. Există o zonă dedicată de setări pentru Baterie unde poți vedea detalii despre gradul de utilizare, ce aplicații consumă multă energie și activa o serie de optimizări în mod standby.
Există și optimizare pentru încărcarea pe timp de noapte pentru a controla viteza de alimentare. Astfel vei evita supraîncălzirea, ceva cu adevărat smart. Ai aici și un High Performance Mode pentru performanță de top. Apar și modurile Power Saving Mode sau Super Power Saving Mode pe care le activezi atunci când vrei să economisești la sânge energie.
Din perioada de testare, Oppo Reno5 Lite a reușit să îmi ofere suficientă autonomie pentru o zi întreagă. La final de zi având procentul bateriei fiind în unele cazuri și 20-30%. Ajută mult încărcarea rapidă la 30W și nici capacitatea bateriei nu este deloc mică la 4310 mAh. Cu mai multe limitări poți ajunge și la 2 zile autonomie, dar nu e cazul de așa ceva pentru că adaptorul rapid de încărcare te face să uiți de grija alimentării longevive.
Cam așa se prezintă încărcarea de la 13% la 100%:
- după 5 minute: 23%
- după 15 minute: 43%
- după 30 minute: 70%
- după 52 minute: 100%
Concluzii Oppo Reno5 Lite
După această perioadă de utilizare pot spune că Oppo Reno5 Lite este companionul ideal de luat în vacanță. Are un design trendy și modern, cu un curcubeu de culori pentru panoul din spate. Se descurcă bine la fotografiere având și multe moduri și filtre la pachet, vine cu un ecran de calitate AMOLED. Și este foarte compact ținând cont de diagonală. Bateria este un alt punct forte cu o încărcare rapidă, iar per total este un telefon echilibrat. Primești și suficientă stocare, iar cei 8 GB RAM sunt bineveniți pentru a te asigura că totul rulează fără probleme alături de procesorul eficient energetic.
Și prețul atractiv reprezintă un motiv pentru care mulți îl vor alege, optând ca restul bugetului să îl aloce unei escapade la mare sau la munte. Reno5 Lite este o alegere câștigătoare și îl recomand celor care vor ecran de calitate, cameră foto pe care se pot baza și baterie cu încărcare rapidă.
Preț și Disponibilitate
În acest moment Oppo Reno5 Lite este disponibil pe cale oficială în România, la următoarele prețuri: