Planeta Marte are concentraţii fluctuante de oxigen şi oamenii de ştiinţă nu înţeleg de ce

0
2286

Marile tabloide şi site-uri tech s-au întrecut în titluri bombastice cu „ceva produce oxigen pe Marte şi nu ştim ce”. De fapt s-a descoperit în ultimele zile ca pe Marte concentraţia de oxigen variază într-un mod inconstant şi care nu poate fi prezis sau aliniat la vreun algoritm. Disecăm asta mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Informaţiile acestea au venit de la Curiosity, roverul NASA de pe Marte, care tot adună informaţii şi mostre. Acesta a descoperit un nivel foarte ridicat de metan, care era foarte greu de explicat. Cu această ocazie s-a descoperit şi că oxigenul de pe Planeta Roşie se comportă diferit decât cel de pe Pământ. Aceste descoperiri s-au făcut în Craterul Gale, acolo unde Curiosity tot mişună din 2012 încoace.

Curiosity analizează compoziţia „aerului” de pe Marte şi detaliază nivelul elementelor chimice şi gazelor prezente. În bună parte aerul marţian este compus din dioxid de carbon, iar 95% din aerul analizat de rover este dioxid de carbon. Ce rămâne este o combinaţie de azot, argon, oxigen şi monoxid de carbon. Dacă toate acestea îşi păstrează proporţia pe parcursul anului, oxigenul are fluctuaţii curioase.

Fluctuaţii minore se petrec şi pentru azot şi argon, unele sezoniere, după anotimpuri. Oxigenul totuşi nu ascultă de reguli, iar primăvara şi vara sare şi cu 30% ca nivel. Scade înapoi la nivelul normal în toamna marţiană. E clar că există „CEVA” care produce oxigen pe planetă în mod mai intens în anumite momente ale anului. Procesele chimice respective îi intrigă pe oamenii de ştiinţă. Speculaţia care ne lasă cu gura căscată nu e atât că există un „ceva” care creează oxigen, cât că există „altceva” care îl absoarbe sau consumă.

Mulţi sunt tentaţi să se gândească la creaturi marţiene, dar nu avem dovezi de ajuns cu privire la acestea. Curiosity nu are uneltele necesare pentru a stabili dacă oxigenul şi metanul sunt produse de creaturi vii, deci mai sunt investigaţii de făcut.