Oamenii de știință de la MIT (Institutul de tehnologie din Massachusetts) lucrează la numeroase tehnologii sci-fi în acest moment, una dintre ele fiind și plantele bioluminescente. Acestea par desprinse din Avatar și pentru moment înlocuiesc vechea lampă de citit.
Aflăm că experții acestui institut au ajuns la această realizare prin injectarea unor nanoparticule specializate direct în frunzele unei plante acvatice numită măcriș de baltă sau năsturel. Astfel, frunzele plantei cu pricina au ajuns să ofere o lumină suficient de puternică pentru a ilumina paginile unei cărți pentru 3.5 ore.
Enzima inclusă aici se numește „luciferase” și rolul său este acela de a produce bioluminescență exact cum vedem la licurici. În procesul de creare se include și o altă moleculă numită Co-enzima A și aflăm că nanoparticulele previn adunarea de concentrații care s-ar putea dovedi toxice pentru plante.
Realizarea celor de la MIT nu este trecută cu vederea și în cazul în care proiectul avansează am putea avea peste câțiva ani plante bioluminescente și chiar copaci cu asemenea caracterstici capabili să înlocuiască iluminarea electrică din prezent pe străzile din întreaga lume.