„Nu am domnu’ perceptor, nu am ce să fac…” ar putea fi cuvinte care nu mai au nici un sens dacă pe Facebook cel care le spune se pozează cu ATV-uri şi ceasuri scumpe. Dacă vorbe ameninţătoare pe Facebook la adresa unui poliţist deja se sancţionează în România, pe viitor fluxul de postari ar putea fi folosit în investigaţiile ANAF.
Deocamdată nu se iau măsuri de genul la noi, ci doar în India, acolo unde oficialii guvernului încearcă să afle dacă o anumită persoană fentează taxele şi dările locale. Începând cu luna viitoare platformele de social media precum Facebook sau Instagram vor deveni surse de date pentru oficialii de guvern care încearcă să afle dacă există tentative de evaziune fiscală.
Uneori se poate afla asta pur şi simplu din postari. Dacă o persoană care declară un salariu de 2000 de dolari pe lună reuşeşte să zboare la clasa Business şi are maşini sport, atunci lucrurile par suspecte. Evident există întotdeauna ideea unui „cadou de la prieteni sau rude”, dar dacă e vorba de câteva vacanţe consecutive în Maldive lucrurile se schimbă.
Ca să nu mai vorbim de cazurile de ajutor social nemeritat, cu persoane postând opulenţă pe FB deşi aşteaptă ajutor de şomaj. E o parte bună şi pentru evazionişti, care ar putea fi hărţuiţi mai puţin de recuperatori de credite şi corespondentul ANAF-ului din India. Ideea de data analytics şi procesarea datelor vor înlocui această hărţuire.