După ce am testat routere, laptop-uri și telefoane recent lansate pe piață, iată că acum în redacția GadgetZone.ro a sosit și o boxă din partea celor de la Sonos. Este vorba despre Sonos Play:5 Gen2 pe care am primit-o atât în varianta pe alb, dar și în versiunea de culoare pe negru, diferențele fiind doar la nivel estetic. Motivul pentru care am primit 2 boxe ține de capabilitatea produsului de a se conecta în rețea cu alt model similar pentru a se crea un setup stereo.
Am aceste boxe de mai bine de 2 săptămâni în teste și acum a venit momentul unui articol de prezentare. Din start trebuie stabilit că Sonos Play:5 Gen2 este o boxă premium și asta se reflectă prin calitatea livrată și desigur prețul de comercializare. Ce vă rezervă un asemenea dispozitiv aflați din rândurile următoare.
Unboxing și design
Primul lucru de bifat este unboxing-ul și atenția la detalii a celor de la Sonos se remarcă și aici. Boxele au sosit în cutii premium și pe deasupra există și un mecansim special de blocare astfel încât atunci când ridicați cutia să nu vă treziți cu capacul desprins de cealaltă parte. La interior avem boxa protejată serios pentru transport, iar alături apar manualele de utilizare, un cablu ethernet și cablul de alimentare.
Ce trebuie să știți este că Sonos Play:5 Gen2 este o boxă cu greutate și nu vorbesc în metafore, ci chiar este grea la 6.36 kg. Măsoară 203 x 364 x 154 mm și poate fi plasată atât în modul orizontal, fie vertical având piciorușe din cauciuc pe fiecare parte. Indiferent de varianta aleasă (alb sau negru) veți avea o textură mată a vopselei și o zonă frontală acoperită de o grilă din grafic ușor de curățat. Praful se așează rapid pe această boxă astfel că va trebui să vă ocupați des de curățarea sa.
Cât despre design, formatul dreptunghiular cu muchii rotunjite nu ar putea fi pe placul tuturor, dar de dragul calității audio livrate se poate face o excepție. Sonos Play:5 Gen2 nu arată în nici un caz rău și se potrivește de minune într-o casă sau apartament decorat modern. Personal, varianta pe alb este preferata mea.
Conectivitate și control
Sonos Play:5 Gen2 este după cum ați aflat încă din titlu o boxă wireless. Se va conecta la rețeaua Wi-Fi locală, la orice router capabil de standardul 802.11b/g și cu suport pentru minim banda de 2.4GHz. Nu avem Bluetooth din păcate. Boxa aduce și port Ethernet 10/100 Mbps util dacă aveți o rețea Wi-Fi instabilă.
Mai primim aici și suport AirPlay 2 cu device-urile ce rulează minim iOS 11.4. Pentru control veți utiliza fie aplicația de iOS sau Android, fie butoanele capacitive de pe corpul boxei. Se oferă aici butoane tactile pentru controlul volumului, melodia anterioară/următoare, respectiv play/pauză. Există notificare sonoră la atingere și un LED care va semnala statusul de funcționare.
Specificații audio
Fiind atât de masivă, Sonos Play:5 Gen2 aduce și un setup audio pe măsură. La interiorul corpului dreptunghiular găsim 3x tweetere pentru răspuns de înaltă frecvență. Avem și 3x woofere medii care asigură redarea fidelă a frecvențelor vocale de gamă medie. Nu lipsește bass profund și bogat – redat fără distorsiuni, chiar și la volume mari. Tot aici mai întâlnim și 6 amplificatoare digitale Class-D tunate special pentru a se potrivi celor 6 drivere dedicate difuzoarelor și arhitecturii acustice.
Așezarea în fază cu trei drivere în partea de sus și trei în jos vor contribui la crearea unei palete sonore stereo largi. Acestea direcționează sunetul la stânga, la dreapta și la centru. Detaliile despre puterea audio, frecvență, sensibilitate și impendanță lipsesc complet de pe pagina produsului. De asemenea nu le veți găsi nici în listele de specificații puse de comercianți.
Setup și configurare
Pentru a seta o asemenea boxă aveți nevoie doar de câteva minute și de o rețea wireless stabilă. Totuși, personal m-am confruntat cu o situație în care rețeaua wireless nu era atât de stabilă precum credeam. De aceea au fost necesare câteva încercări pentru a pune totul în funcțiune. Inițial, deși rețeaua era vizibilă în aplicație și urmam procesul de setare în final configurarea eșua astfel că am trecut la alternativa sugerată.
Am urmat sugestiile din aplicație referitoare la conectarea cablului Ethernet între boxă și router, modalitate prin care am reușit să pun totul în funcțiune. Am setat întâi prima boxă astfel, după care am adăugat în mod wireless și boxa cu numărul 2. Ulterior am deconectat cablul Ethernet de la boxă și router și mutat boxa nr.1 într-o altă cameră, iar mai apoi am configurat setup-ul stereo cu ambele boxe în aceeași încăpere.
Streaming audio
După cum spuneam și mai sus, sunetul către boxă se transmite printr-o conexiune wireless . Puteți face streaming de pe telefon sau de pe un dispozitiv cu suport Apple AirPlay. Eu am folosit un telefon Android și aplicația dedicată. Aceasta se numește Sonos și este un software cu multe opțiuni și o interfață light.
Revenind la aplicație, veți avea nevoie de un cont de utilizator și de aici vă puteți personaliza setup-ul de boxe Sonos Play:5 Gen2. Răspunsul dintre comenzile date pe telefon în aplicație și playback este foarte rapid. La fel și modificarea volumului, fără întârziere. Din aplicație volumul se controlează folosind butoanele fizice de volum ale telefonului. Există și extra comenzi aveți în funcție de platforma audio asociată.
Apropo de platforme audio pe care aplicația le suportă, numărul acestora este cu adevărat impresionant și ajunge la 60. Printre cele mai populare se află Spotify, Deezer, YouTube Music, TIDAL, SoundCloud, Audible, Google PlayMusic dar și Apple Music. Am asociat contul Spotify și streaming-ul audio s-a realizat fără probleme. De asemenea, aveți opțiunea de redare audio Radio by TuneIN. Aici găsiți mii de posturi radio sortate în funcție de categorie, locația voastră sau de popularitate.
Nu uit nici de faptul că recent a fost lansată platforma Sonos Radio despre care v-am vorbit într-un articol chiar aici. Platforma integrează stații radio din întreaga lume, numărul total fiind de peste 60.000 stații oferite de parteneri.
Impresii
Încep cu punctele forte și trebuie să mărturisesc faptul că am fost surprins de capabilitățile boxei pe partea audio. Nu sunt un audiofil astfel încât să pot lua la bani mărunți acustica. Cu toate acestea trebuie să mă credeți că se aude într-un mare fel. Și cu o simplă unitate veți fi uimiți de ce poate livra, asta în ciuda dimensiunilor relativ compacte.
Se poate adăuga încă o boxă și odată cu plasarea ambelor unități pe vertical se ajunge la setup stereo. Calitatea audio este excepțională și bass-ul se face simțit chiar și la volume mici. Nu există distorsiuni nici la volume mari. Acesta este bogat și puternic și face podeaua să vibreze cum nu v-ați fi așteptat. Dacă totu;i aveți nevoie de mai mult, un egalizator vă stă la dispoziție. Bifez și ecosistemul Sonos, dar și colecția uriașă de posturi radio mereu la îndemână.
Cât despre punctele negative, recunosc faptul că procesul de setup a fost destul de anevoios, dar vina a aparținut totuși rețelei wireless instabile. În final totul s-a rezolvat și m-am putut bucura de capabilitățile audio ale boxei Sonos Play:5 Gen2. Dacă ar fi să fiu critic, prețul este cel mai mare impediment aici. Vorbim aici despre o boxă lansată în 2015 care de atunci și până acum nu a prea pierdut din preț. Se vinde la același preț recomandat de 579 euro, iar deprecierea mai că nu există.
Sonos Play:5 Gen2 este o boxă premium, iar asta se reflectă prin preț, calitatea materialelor utilizate și desigur performanța audio. Publicul țintă este clar bine definit și pentru toți ceilalți rămâne doar un produs pe care nu îl pot „atinge”. Mi-ar plăcea să văd totuși ce poate livra Sonos și pentru zona de buget, dar când exact se va întâmpla asta rămâne de văzut.
Preț și disponibilitate
Pe plan local puteți găsi boxa Play:5 atât în varianta pe negru, dar și în versiunea pe alb. Iată prețurile:
- eMAG: 2.599 lei (negru) / 2.499 lei (alb)
- AVStore: 2.699 lei (negru) / 2.399 lei (alb)
- PC Garage: 2.643 lei (alb)