În general se vorbeşte mult despre găurile negre, în special în filmele SF. Această manifestare cosmică a stârnit mereu interesul oamenilor de ştiinţă şi ale cineaştilor, prin modul în care ar putea afecta continuitatea spaţiu-timp. Până acum am văzut numai randări şi reprezentări teoretice ale unei găuri negre, dar acum avem în faţa ochilor prima fotografie cu o gaură neagră.
E vorba despre un cadru cu mult zoom al găurii negre M87, din centrul galaxiei Virgo A. A fost nevoie de 2 ani de eforturi internaţionale pentru a reuşi acest nivel de zoom pe această singularitate. Vedem contururile la nivel de event horizon, adică acel punct din care lumina şi materia nu mai pot scăpa de atracţia găurii.
M87 se află la o distanţă de 53 de milioane de ani lumină de Pământ, în centrul unei galaxii îndepărtate. Este înconjurată de nori de praf, gaz şi alte materii, aşa că nici un telescop pe bază de lumină nu poate penetra acele învelişuri. Această gaură neagră este atât de mare, încât ar fi chiar de lăţimea întregului nostru sistem solar şi are de 6.5 miliarde de ori masa Soarelui.
Pentru a realiza fotografia, astronomii şi oamenii de ştiinţă au conectat mai multe modele de radio telescop din toată lumea, pentru a mări imaginea lui M87 la o rezoluţie fără precedent. Rezultatul a fost numit Telescopul Event Horizon. Imaginea nu este gaura neagră însăşi, mai ales că aceasta nu emite radiaţie vizibilă. Ceea ce vedem aici este marginea găurii negre, punctul în care gravitaţia devine prea intensă pentru ca lumina să scape.
Acolo este accelerată materia la viteze uriaşe şi se creează acest inel de energie şi unde radio. Este practic delimitarea din jurul găurii negre. Încă nu e cunoscută fizica din interiorul unei găuri negre, care ar putea să se abată de la relativitatea generală. Şi mecanica cuantică ar fi în ambiguitate cu ceea ce se află la interior.