Prima lună a unei planete din afara sistemului nostru solar a fost descoperită la 4000 de ani lumină

0
1102

Parcă în fiecare lună mai auzim de o nouă planetă ce seamănă cu Pământul şi a fost descoperită la mulţi ani lumină. Acum am aflat şi despre o premieră pe care sincer credeam că am bifat-o de mult. E vorba despre primul satelit natural al unei planete din afara sistemului nostru solar, descoperit de oamenii de ştiinţă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Reţineţi că e vorba despre o „descoperire posibilă”, realizată mai degrabă prin calcule şi observaţii decât prin imagini clare. Descoperirea provine de la Universitatea din Columbia, iar cercetătorii de acolo au descoperit un semnal ce pare să indice prezenţa unei luni care orbitează o planetă. Satelitul a fost detectat prin descreşterile nivelului de lumină emis în acea zonă a cosmosului.

E vorba despre trecerea periodică a lunii prin faţa planetei, care ar fi responsabilă cu aceste descreşteri. Telescopul Kepler a fost folosit pentru această misiune, descoperind o exo-lună care orbitează o planetă aproape de steaua uriaşă Kepler-1625. Grupul de corpuri cereşti se află la 4000 de ani lumină de Pământ şi există posibilitatea să fie un asteroid sau un alt tip de corp ceresc.

Telescopul Hubble va fi folosit pentru a privi în acea regiune în octombrie. Studiile arată că acea lună ar putea avea mărimea planetei Neptun, iar planeta în jurul căreia gravitează ar avea mărimea lui Jupiter. Totul rămâne relativ deocamdată, până ce Hubble va intra în acţiune.