Primii doi sateliţi de Internet SpaceX Starlink sunt pe poziţii; Iată ce înseamnă asta

1
3513

Am scris ieri că SpaceX a lansat cu succes racheta Falcon 9, care transporta în spaţiu primii sateliţi din viitoarea reţea Starlink a companiei. Aflaţi că ambii sateliţi, Tintin A şi B au ajuns pe poziţii şi acesta este doar începutul unui proiect foarte promiţător.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Pe viitor SpaceX vrea să lanseze un lanţ de mii de sateliţi care să ofere Internet întregii populaţii de pe glob, finanţând astfel proiectele companiei lui Musk. Sateliţii vor fi urcaţi în orbită de către rachetele Falcon 9, iar Elon Musk vrea să ne ofere un serviciu de Internet cât mai rapid şi cât mai ieftin. E vorba despre conexiune broadband aici, iar conceptul de „satellite broadband” nu e nou deloc.

 

Primul model de gen era asamblat de Boeing şi trimis în spaţiu cu 15 ani în urmă. A rămas totuşi o piaţă de nişă chiar şi în atât de mulţi ani. Avantajul acestor sateliţi e că acoperă regiuni foarte mari, fără să construieşti o infrastructură terestră uriaşă, deci cu costuri minime. Aveţi nevoie doar de o antenă de satelit pentru a putea folosi serviciul. Nu se ajunge chiar la vitezele oferite de fibră, dar se apropie.

Sunt şi dezavantaje precum întreruperile dacă sunt norii deşi deasupra, iar latenţa e de obicei foarte mare. Asta cel puţin pe hârtie… SpaceX vrea să facă lucrurile diferit, plasând sateliţii mult mai jos în orbită decât de obicei. Un satelit tipic de Internet poate fi şi la 35.000 de kilometri înălţime, asta în vreme ce SpaceX vrea să îi urce doar la 800 sau 1000 de kilometri.

Dezavantajul e că scade zona acoperită, deci e nevoie de mai mulţi sateliţi. Iniţial se vor folosi 800 de unităţi de genul în orbita joasă, pentru a acoperi SUA şi câteva ţări de pe glob. Apoi încă 7000 de sateliţi vor fi lansaţi pentru a acoperi şi restul globului. Aici apareproblema cantităţii prea mari de obiecte aflate în orbita joasă a Pământului. Operatorii de sateliţi ca OneWeb se îngrijorează cu privire la coliziuni pe viitor.

SpaceX vrea să lase măcar 50 de kilometri între unităţile sale, dar tot nu e de ajuns. Deocamdată FCC-ul e de acord cu constelaţia StarLink, dar ITC (International Telecommunication Union) nu a dat undă verde. Mai avem de aşteptat câţiva ani se pare.