Probabil aţi aflat de la ştiri că un segment central al rachetei chinezeşti Long March-5b se află în prăbuşire necontrolată spre Terra şi urmează ca în acest weekend să aibă impactul. Racheta a fost lansată în aprilie, ducând în spaţiu primul segment al viitoarei staţii spaţiale a chinezilor. Mai jos aflaţi detalii despre aparatul de zbor şi resturile sale, dar şi zona în care ar putea să cadă.
18 tone de echipamente, componente şi materiale se vor prăbuşi în mod necontrolat, acesta fiind unul dintre cele mai mari obiecte produse de om care cade pe Pământ în mod neghidat. SUA a declarat oficial că nu are de gând să doboare racheta, ci o va lasă să îşi urmeze cursul. Experţi în predicţii şi modele realizate pentru resturi cosmice afirmă că sunt şanse mari ca obiectul să pice în Oceanul Pacific, dar există şi şansa de a pică undeva în zona Africii sau chiar pe Coasta de Est a SUA.
Fereastra de prăbuşire era la estimarea de ieri cândva între ultimele ore din ziua 8 mai şi primele din 9 mai. Racheta Long March-5b intra într-o orbită eliptică de 160 pe 375 km deasupra Pământului pe 29 aprilie. De atunci altitudinea sa tot scade, iar ritmul căderii este dictat de densitatea aerului întâlnit. Grosul acestui vehicul spaţial ar trebui să ardă pe măsură ce trece prin atmosferă, dar există şi segmente din metal cu punct înalt de topire şi alte materiale rezistente care pot pica în zone locuite.
În acest moment se estimează că resturile rachetei vor ajunge cu o înclinare de 41.5 grade faţă de Ecuator, atât la sud de ecuator, cât şi la nord. Miezul rachetei, cel care se prăbuşeşte acum necontrolat are o masă de 23.8 tone şi măsoară 100 de metri în lungime. Are 5 metri în diametru. Vineri seara se afla la o altitudine între 149 şi 234 de kilometri. Racheta pătrunde în atmosferă cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră, iar fricţiunea provocată de atmosferă duce temperatura la mii de grade.
Experţii afirmă că 20-40% din structură va ajunge pe sol. NASA a prezis că vom vedea o intrare în atmosferă în perioada de 12 ore dintre ora 05:00 dimineaţa 9 mai şi ora 17:00. O eroare de 1 minut în predicţia re-intrării în atmosferă poate însemna o deviere de la traseu şi cu 500 de kilometri. La ultima verificare ştiam că ar putea pica în zona de sud a Oceanului Pacific sau în Sudan.
Puteţi urmări reintrarea pe feedul de Twitter al lui Jonathan McDowell, dar există şi o transmisiune live de la telescopul Gianluca Masi din Roma.