Raspberry Pi a ajuns mai mult decât un mini computer pentru împătimiţii de tinkering şi experimente cu roboţei. A ajuns să fie folosit în proiecte educaţionale şi pentru a îi ajută pe cei mici să programeze şi să asambleze computere şi roboţi. Cea mai nouă generaţie de Raspberry Pi este aici, sub numele de Raspberry Pi 4. Costă doar 35 de dolari şi este detaliat mai jos.
Preţul de pornire este fix la fel ca la predecesor deci. Cel mai mare upgrade este la nivel de procesor, iar noul chipset are 4 nuclee Cortex-A72 tactate la 1.5 GHz, în locul celor Cortex-A53 tactate la 1.4 GHz. Asta înseamnă că primim o performanţă de 3 ori mai bună decât modelul Raspberry Pi 3 Mobel B+. Şi memoria a primit un upgrade, de la standardul LPDDR2 la LPDDR4.
Noul GPU VideoCore VI vine cu suport pentru playback HEVC 4K la 60 FPS, dar şi setupuri dual monitor cu rezoluţii ce merg până la 4K. Avem şi două porturi micro HDMI la bord, iar continuând cu conectivitatea găsim aici şi 2 porturi USB 3.0, pe lângă cele două porturi USB 2.0. Încărcarea se face pe conector USB Type-C în loc de microUSB. Suportul Bluetooth a trecut de la 4.2 la versiunea 5.0.
Preţul de pornire de 35 de dolari se aplică modelului cu 1 GB RAM, în vreme ce modelul cu 2 GB RAM costă 45 de dolari. Cel cu 4 GB RAM este 55 dolari. Totul cântăreşte doar 46 de grame, iar procesorul folosit aici este un Broadcom. Practic e un PC cu dotări desktop entry level, pe care îl puteţi căra în buzunar. Avem şi conector de tip Ethernet la bord.