Dupa ce in urma cu o saptamana Apple lansa noile modele MacBook si MacBook Pro, iata ca a venit momentul uneia dintre primele recenzii ale acestor laptopuri, facuta de catre etern norocosii de la Engadget. Schimbarile la capitolul design se observa imediat la noile terminale, ce sosesc cu colturi rotunjite, carcase metalice si o noua abordare in ce priveste tastatura.
Trackpadului ii lipseste acum singurul sau buton, in vreme ce designul difuzoarelor este fin si armonios cu restul laptopului. Cea mai evidenta modificare este cea a display-ului, astfel ca observam apusul erei LCD-urilor cu margini metalice, ce au fost inlocuite cu un ecran glossy si mat, cu o foarte subtire margine metalica care aminteste vag de designul unui iPhone.
In partea stanga a lui MacBook Pro se afla un port MagSafe, unul Ethernet, un port Firewire 800, 2 USB-uri, noul jack Apple Mini Display, audio in/out, slotul ExpressCard si in cele din urma un mic buton si o serie de LED-uri (indicatorul bateriei). MacBook, in varianta noua dispune de aceleasi porturi, in afara de Firewire 800.
In partea dreapta a laptopurilor descoperim un SuperDrive standard (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW), cu regretul ca Apple nu a inclus si un drive Blu-ray in ecuatie. Aflati si ca noile produse Apple se inchid si deschid cu usurinta, de vreme ce baza laptopurilor si ecranul sunt unite cu ajutorul unei incuietori magnetice.
Trecand la display-uri, cel al lui Pro este un ecran cu iluminare LED, cu un nivel de negru rezonabil si un nivel cam prea ridicat al albului, pentru cei obsedati de stralucire. Unghiul de vizualizare este clar imbunatatit fata de primele modele, iar daca suntem in cautarea defectelor, pe unul putem sa il dezbatem imediat: faptul ca display-ul reflecta foarte mult lumina, unele reflexii fiind atat de intense incat perturba activitatea utilizatorului.
Lucrurile se schimba mult, cand analizam modelul MacBook, care sta prost atat la capitolul stralucire, cat si unghi de vizualizare. Problema reflexiei este inca prezenta, dar combinata cu cele anterior mentionate, ea scade mult valoarea acestui laptop. Exista o modificare importanta si a trackpadului, care respecta fetisul lui Steve Jobs pentru lipsa de butoane. Practic, trackpadul este un mare buton, care suporta input multi-touch si gesturi ce folosesc mai multe degete. Colturile padului pot fi asociate functiei click dreapta, dand impresia unui al doilea buton.
Sa trecem acum la specificatii, destul de impresionante, chiar si pentru laptopuri produse de Apple. Putem pune accentul pe chipurile grafice NVIDIA 9400M si 9600M GT, principala modificare adusa terminalelor. Modelul Pro foloseste ambele chipuri, dar MacBook include doar cel 9400M cu 256 MB RAM. Sub carcasa produselor Apple se afla procesoare de 2GHz sau 2.4GHz (Core 2 Duo), in vreme ce Pro poate dispune chiar de CPU-uri de 2.8 GHz. Memoria RAM pe aceste computere este acum DDR3 si poate fi crescuta pana la 4GB in toate configuratiile.
La final trebuie sa mentionam ca puteti achizitiona noul MacBook, in configuratia de baza la pretul de 1299 dolari, in vreme ce MacBook Pro porneste de la 1999 dolari, ajungand pana la 3000.