[Review] Dell Alienware Area 51M R1; Laptop de gaming pentru pasionați, cu RGB până și în touchpad, procesor i9-9900K și grafică RTX 2080

0
1237
Dell Alienware Area 51M R1
[Review] Dell Alienware Area 51M R1; Laptop de gaming pentru pasionați, cu RGB până și în touchpad, procesor i9-9900K și grafică RTX 2080

De sărbători am avut șansa să mă joc cu unul dintre cele mai scumpe laptopuri de gaming de pe piață – Dell Alienware Area 51M R1. Nu doar că este printre cele mai scumpe, la un preț de peste 3000 de euro, dar aduce o performanță extremă, comparabilă cu un PC, nu cu un notebook convențional. Este un laptop special, pentru pasionați și împătimiți, gândit pentru gaming la cel mai înalt nivel.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Este un dispozitiv care a venit cu promisiunea de upgrade CPU/GPU foarte facil, întocmai ca pe un PC. Totuși, acest lucru nu s-a și întâmplat, cel puțin, nu la modul în care a fost prezentat. Ce oferă un astfel de laptop și care sunt impresiile mele despre acesta, aflați în rândurile de mai jos.

Unboxing

Laptopul sosește într-o cutie gigantică, cred că dublă sau chiar triplă ca dimensiuni față de cutia unui notebook normal. La deschiderea acesteia dăm de un interior căptușit, cu pereți groși, astfel încât laptopul este protejat din toate părțile. În cutie mai găsim câteva manuale și într-un compartiment separat două alimentatoare. De ce două? Aflați în rândurile următoare.

Construcție și design

Alienware Area 51M R1 este masiv, cântărește 3.87 kilograme și măsoară 30 mm în grosime. Forma sa este destul de atipică și măsoară 319.14 mm în lățime și are o lungime de 402.6 mm. Cât despre design, Dell spune că reflectă diversitatea, evoluția naturii gamerilor de pretutindeni și este axat pe performanță. Prezintă multe muchii ascuțite, guri de ventilație și iluminare RGB pretutindeni. Este construit în mare parte din plastic care se simte foarte bine la atingere, regăsit pe capacul exterior, dar și în zona tastaturii la interior.

Dell Alienware Area 51M R1

În jurul ecranului avem și muchii înguste, iar laptopul prezintă un pattern termic cu ventilatoare hexagonale. Astfel, circulația aerului este îmbunătățită cu 47%. Mai notăm și un exoschelet din aliaj de magneziu pentru rigiditate sporită. Cât despre culori, acesta este disponibil pe nuanța Lunar Light (Alb), dar și Dark Side of The Moon (negru).

Bineînțeles că avem luminițe RGB, amplasate cam pe toată carcasa într-un mod elegant. Avem logo Alienware pe capacul exterior, o bandă iluminată puțin mai jos de acesta, în zona aerisirilor, tastatura, dar și trackpad-ul iluminate. Dell a introdus o aplicație dedicată care ne permite să customizăm complet acest setup. Putem controla nuanțele la cel mai precis nivel și putem seta tot felul de efecte.

Ecran

La un asemenea laptop, bineînțeles că avem un ecran de calitate. Vine echipat cu un panou IPS de 17.3 inch în diagonală, cu rezoluție Full HD (1920 x 1080) și rată de refresh de 144 Hz. Totodată, tehnologia NVIDIA G-Sync este la posturi. Pot spune că panoul impresionează, atât prin luminozitate, cât și prin culorile și detaliile din imagini. Pe lângă gaming, sunt sigur că este laptopul ideal pentru editori, designeri UI/UX, dar și programatori.

Mai jos de ecran avem și o zonă dedicată sistemului de Eye-Tracking. Acesta include senzori care monitorizează privirea și reduce luminozitatea atunci când nu ne aflăm lângă el. Bineînțeles, Dell a inclus acest sistem pentru jocuri. Iată care ar fi funcțiile sale:

  • Interacțiunea este îmbunătățită: Elementele UI din jocuri se vor estompa atunci când nu faceți contact vizual cu acestea. Astfel, atenția va fi distribuită spre punctul principal. Totodată, caracterele vor ști când vă uitați la ei/ele și vor răspunde în mod corespunzător.
  • Noi metode de urmărire: laptopul vă poate urmări mișcările ochilor și vă va oferi feedback cu privire la reacția din jocuri. Această funcție ar fi utilă în principal în MOBA-uri.
  • Suport Software: Streamerii pot permite spectatorilor să vadă la ce se uită în timp ce se joacă. Acest lucru se realizează prin intermediul software-ului Tobii Ghost, iar acesta suportă toate platformele mari de streaming.
  • Twitch Ready: Senzorii sunt suportați de către Twitch. Prin privire, aceștia pot controla ferestrele și arăta spectatorilor ceea ce privesc în timp real pe ecran fără a utiliza mouse-ul. Această funcție este dedicată Twitch și ar fi diferită față de soluția care implică software-ul Tobii Ghost.

Performanță

La debutul acestei serii, Dell a promis că laptopurile vor permite upgrade-uri hardware. Aici nu vorbim doar despre memoria RAM sau stocare, ci despre CPU și GPU. Această promisiune a fost respectată însă doar într-o mică măsură. Pe lângă update-urile de stocare și RAM, notebook-ul permite upgrade-uri doar la RTX 2070 sau RTX 2080, prin kit-uri upgrade achiziționate separat. Totuși, nu putem face upgrade la RTX 2070 Super sau 2080 Super care vin pe modelul Area 51 M2 (succesorul laptopului de față).

Asta ar însemna că dacă achiziționați modelul de top al lui 51M R1, nu prea puteți face upgrade-uri noi în materie de GPU sau CPU. Exact ca și în cazul de față. Laptopul sosește cu un procesor Intel Core i9-9900K (tactat la 3.6 GHz) și placă video NVIDIA GeForce RTX 2080 GDDR6 cu 8 GB VRAM. Totodată, procesorul nu poate fi upgradat nici la noua generație (10th Gen). Evident, cumpărătorii nu sunt tocmai fericiți pentru acest lucru.

Modelul de față mai vine cu 16 GB de memorie RAM (cu posibilitate de upgrade până la 64GB) și 512 GB de stocare SSD. Mi se pare totuși cam puțină memorie, având în vedere că jocurile actuale ajung lejer la 100GB. Prin urmare, ar fi printre primele upgrade-uri la care să vă gândiți în cazul în care l-ați achiziționa.

Bineînțeles, laptopul are parte și de o răcire eficientă. Dell a inclus tehnologia Advanced Alienware Cryo-Tech v2.0 care optimizează componentele de răcire și maximizează performanța. Pot spune că își face treaba, n-am simțit o clipă laptopul cald la atingere, indiferent de activitate.

Aerisirea duală din spate, scoate zgomot notabil. Vi se va părea ciudat, însă nu mi s-a părut deranjant, scoate un zgomot chiar satisfăcător. Desigur, de obicei folosesc căști, prin urmare, sunetul cooler-ului devine irelevant. Totuși, laptopul aduce și două difuzoare puternice care redau un sunet clar și bogat. Și acestea reușesc să acopere zgomotul ventilatoarelor cu brio.

Gaming

Am ajuns și la partea cea mai importantă a acestui review. Dell Alienware Area 51M aduce o performanță de desktop într-un corp mult mai compact când vine vorba de gaming. Placa video NVIDIA GeForce RTX 2080, împreună cu suporturul Ray Tracing livrează o experiență inedită. Grafica și detaliile sunt la cel mai înalt nivel, dar doar dacă folosiți cele două alimentatoare rețea din pachet. Unul are 180W, iar celălalt 330W. Doar așa se poate ajunge la performanță maximă. Laptopul funcționează și pe baterie, însă performanța scade destul de mult. Practic, portabilitatea în acest caz face referire la posibilitatea de transport mai lejeră față de un setup desktop clasic (monitor, unitate, periferice).

Pe lângă titlurile competitive (Dota 2 și CS Go), am jucat Resident Evil 7, Mafia Definitive Edition, GTA V și lăsând la o parte multitudinea de bug-uri, Cyberpunk 2077. Laptopul rulează absolut toate titlurile momentului și chiar cu RayTracing activat. Prin urmare, experiența de gaming este una de top, comparabilă cu a unui PC cu adevărat performant. Majoritatea jocurilor rulează la 100FPS constant, pe detalii maxime. Am jucat totuși CyberPunk 2077 cu Ray Tracing Ultra. Lăsând la o parte bug-urile deja cunoscute ale jocului, universul strălucește pe acest ecran, deși laptopul reușește să obțină “doar” 30 FPS constant.

Tastatură și trackpad

Alienware Area 51M R1 integrează o tastatură RGB numită Alienware TactX și poate fi customizată atât pe zone, cât și individual pe fiecare tastă. Tastatura este full, iar Dell a introdus taste macro pentru gaming și deasupra zonei numpad, dar și în lateral, în partea stângă. Acestea sunt customizabile complet. Tehnologia N-Key Rollover, asigură o cursă a tastelor de 2.2 mm, fiind foarte confortabilă în gaming. În plus, în spatele tastaturii se regăsește o placă de oțel, oferind un feedback uniform la typing, iar Dell ne asigură că va funcționa până la 10 milioane de apăsări ale tastelor.

Touchpad-ul este de asemenea, inedit. Pe lângă faptul că este foarte precis, comod și rapid, este la rândul său iluminat RGB. Evident, cea mai bună experiență în gaming o veți avea cu un mouse. După cum vă spuneam mai sus, Dell a adus aplicația dedicată Alienware Command Center. Prin intermediul acesteia putem controla foarte precis iluminarea fiecărei taste, a touchpad-ului, dar și a elementelor de design RGB din spate. Până și butonul power se poate customiza, fiind RGB.

Autonomie

Alienware Area 51M sosește cu o baterie de 90 Wh. Totuși, cine își cumpără un astfel de laptop nu-l va folosi pe baterie. Practic, este dependent de cele două alimentatoare din pachet pentru a livra o experiență de top, în special în jocuri. Din câte ați putut vedea, încărcătoarele rețea sunt destul de mari. Totuși, se poate folosi alimentatorul de 180W pentru productivitate. Totodată, bateria asigură cam 2-3 ore de autonomie pentru productivitate, iar pentru gaming cam o oră, dar cu multe sacrificii. Spre exemplu, am încercat să joc Mafia Definitive Edition pe baterie, iar performanța a scăzut drastic, până nu am modificat setările pe low-normal.

Conectivitate

Dell a inclus o mulțime de porturi pe acest laptop. Astfel, stă foarte bine la acest capitol și avem porturi atât pe laterale, cât și în spatele acestuia:

  • 2x porturi alimentare
  • 1x mini DisplayPort 1.4
  • 1x jack audio
  • 1x microfon
  • 1x HDMI 2.0
  • 1x Ethernet 2.5Gb
  • 2x USB-A 10 Gbps
  • 1x USB-C Thunderbolt 3
  • 1x Alienware Amplifier

Opinii

Alienware Area 51M R1 este un laptop cu adevărat impresionant, livrând o performanță foarte apropiată de a unui PC de gaming în toată regula. Cântărește însă destul de mult în comparație cu un laptop obișnuit. La această greutate se adaugă și cele două alimentatoare și ele, destul de grele. Este totuși mult mai portabil față de un PC și toate perifericele sale. Este un dispozitiv pe care doar împătimiții și-l pot permite, dar foarte util dacă călătoriți mult dintr-un loc în altul și vreți să vă bucurați de jocurile preferate.

Cu toate că Dell nu a reușit să livreze tocmai ceea ce a promis din punct de vedere al upgrade-urilor, performanța este de top. E bine de știut că puteți alege un model mai slab echipat și să faceți upgrade-uri în viitor. Personal, am rămas surprins de cele oferite la pachet. Desigur, mulți vor spune că un PC cu o configurație similară este mult mai ieftin, ceea ce este adevărat. Este și un punct slab, alături de upgrade-urile limitate.

Preț și disponibilitate

Nu am reușit să găsesc laptopul Alienware Area 51M R1 la vânzare în România. Dacă doriți să-l achiziționați, puteți apela la platformele eBay sau Amazon. Dacă bugetul vă permite, am găsit pe plan local succesorul acestuia, Area 51M R2, în mai multe configurații:

  • Dell Alienware Area 51m R2, Intel Core i7 10700K 5.1 GHz, 17.3 inch, FHD, 32GB RAM, 256GB SSD + 1TB HDD – 21.499 LEI
  • Alienware Area 51M R2 cu procesor Intel Core i7-10700K pana la 5.10 GHz, 17.3″, Full HD, 300Hz, 32GB, 1TB SSD, NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER 8GB, Windows 10 Pro – 21.545 LEI