[REVIEW] Xiaomi Mi 10T Lite – Telefon 5G accesibil ce oferă o performanță peste așteptări

0
2768
[REVIEW] Xiaomi Mi 10T Lite - Telefon 5G accesibil ce oferă o performanță peste așteptări

Xiaomi este o companie care s-a remarcat pe piață prin varietatea de produse oferite. Astfel, produce telefoane, laptopuri, purtabile, dispozitive audio, dispozitive Smart Home și de curățenie. Cam de două săptămâni a ajuns la mine Xiaomi Mi 10T Lite, un telefon care face parte din seria Mi 10T, lansată în toamna anului 2020. Acesta aduce un ecran generos, o baterie mare, conexiune 5G și vine la un preț atractiv, coborând sub pragul de 1400 de lei. Mai jos vă prezint impresiile mele după cele două săptămâni petrecute cu Xiaomi Mi 10T Lite.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Unboxing

Xiaomi Mi 10T Lite sosește într-o cutie albă, destul de minimalistă. În mod normal nu aș pune accent pe unboxing. Totuși, acest telefon sosește cu un încărcător de 33W în pachet și primim și o husă simplă, transparentă. Totodată, telefonul are o folie aplicată direct din fabrică.

Design/Display/Construcție

Avem de-a face cu un telefon destul de greu, cântărind 214.5 grame, dar greutatea este bine distribuită. Mi 10T Lite are un spate din sticlă, protejat Gorilla Glass 5, dar marginile sunt din plastic. În față regăsim un panou IPS LCD de 6.67 inch cu refresh rate de 120Hz și el protejat de Corning Gorilla Glass 5. Rezoluția este Full HD+ (1080 x 2400 pixeli) și bifează și certificarea HDR10. Nu este tocmai cel mai luminos panou la exterior, însă își face treaba de minune la interior. Acesta ajunge până la 450 de nits.

Este disponibil în trei nuanțe de culoare: Atlantic Blue, Pearl Gray și Rose Gold Beach, ultima fiind varianta care a ajuns la mine. Așa cum îi spune și numele, mă duce cu gândul la plajă, la mare, fiind o culoare foarte reușită după părerea mea, oferind un plus la capitolul “personalitate”. De menționat că această culoare se continuă și pe laterală, de jos în sus. În partea din față găsim și o cameră selfie de 16 MP,  încadrată într-un decupaj tip bulină. Pare destul de mare la prima vedere, însă m-am obișnuit rapid cu ea și nu este deranjantă în utilizarea de zi cu zi.

Butoanele de pe lateral sunt și ele din plastic, iar integrat în cel power / unlock regăsim un senzor de amprente foarte precis. Mai exact, este atât de rapid încât nu apuci să vezi notificările dacă plasezi degetul pe senzorul de amprente. Acest “inconvenient” se rezolvă prin double tap pe ecran pentru a aprinde ecranul. În partea de jos găsim o mufă USB-C și un jack de 3.5 mm pentru căști. În partea superioară regăsim un senzor infraroșu pentru controlarea TV-ului, difuzoarelor și a altor aparate. Per total, este un telefon solid, se simte premium și în niciun caz nu dă impresia de “ieftin”.

Hardware și performanță

Este prima dată când iau contact cu procesorul Qualcomm Snapdragon 750G. Este un procesor 5G, octa-core, fabricat pe un proces de 8nm. Avem la dispoziție 6GB de memorie RAM și 128GB de memorie internă, în cazul modelului testat de mine. Există și o variantă cu 64GB de stocare, deși este disponibil și un slot microSD. De menționat că avem difuzoare stereo puternice și îmi place că avem un LED pentru notificări în difuzorul din partea din față. 

În jocuri cred că se poate testa cel mai bine acest procesor. Drept urmare, am jucat Asphalt 9, PUBG Mobile și chiar Genshin Impact fără probleme pe “high”. Telefonul nu se încinge și nu dă semne de oboseală la o utilizare intensă. Pentru pasionații de benchmark-uri, mai jos avem capturi din Geekbench 5 și AnTuTu.

Iată și specificațiile complete:

  • Display: 6.67 inch, IPS LCD, FHD+, 120Hz, HDR10
  • Procesor: Snapdragon 750G
  • Configurații: 6 GB RAM LPDDR4X + 128 GB stocare UFS 2.2
  • Cameră selfie: 16 mpx
  • Cameră spate: 64 mpx + 8 mpx (ultra-wide) + 2 mpx (macro) + 2 mpx (bokeh)
  • Conectivitate: 5G Sub6G, Wi-Fi 6, IR, USB-C, NFC
  • Baterie: 4820 mAh, încărcare la 33W
  • Dimensiuni: 165.38 x 76.8 x 9  mm, greutate 214,5 grame
  • Culori: Atlantic Blue, Pearl Gray, Rose Gold Beach
  • Protecție: Gorilla Glass 5 față/spate, protecție la stropire
  • Audio: difuzoare stereo, certificare Hi-Res Audio 
  • Altele: scanner de amprente lateral

În concluzie, Xiaomi Mi 10T Lite face față cu brio în orice fel de scenariu. Am vizionat clipuri, filme și seriale pe Netflix, YouTube, una-două ore de gaming și am făcut fotografii. Ecranul oferă unghiuri destul de bune de vizionare, iar luminozitatea la interior este bună. Culorile sunt redate bine, dar negrul nu este intens ca în cazul unui display AMOLED, evident.  Apare totuși puțin lag la ieșirea dintr-un joc mai pretențios și nu poate ține în memorie peste 6-7 aplicații deschise. Nu pot spune că e deranjant. Pentru prețul său, se descurcă excepțional. 

Autonomie

Eu nu l-am putut testa pe 5G, întrucât nu există acoperire în zona mea. Totuși, bateria de 4820 mAh se încarcă rapid, la 33W și asigură o zi de utilizare intensă, poate chiar două zile de autonomie la o utilizare moderată. MIUI își face treaba exemplar când vine vorba de economisire energie. Merită menționat că am folosit telefonul cu rata de refresh setată pe 120Hz. Aceasta chiar se simte, telefonul fiind vizibil mai fluid.

Conectivitate

După cum spuneam, avem la dispoziție 5G grație procesorului Snapdragon 750G. Pe lângă acest lucru, Mi 10T Lite prezintă conexiune Wi-Fi 6, dual-band, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth, GPS și foarte important, NFC pentru plăți contactless. La bază avem un USB Type-C 2.0, iar mai jos vă las un test realizat pe Wi-Fi 6.0. 

Abonamentul meu este Fiberlink 1000 de la Digi, iar telefonul a reușit să scoată o viteză impresionantă. Se simte la descărcarea aplicațiilor, jocurilor de dimensiuni mari și a altor fișiere. De asemenea, merită menționat că în apeluri se comportă excelent și nu am avut probleme la acest capitol, folosindu-l în rețeaua Vodafone.

Cameră

Terminalul prezintă un modul circular în spate care adăpostește patru camere. Iată cum se prezintă acestea:

  • Cameră principală 64 MP f/1.9 (wide)
  • Cameră 8 MP (ultrawide)
  • Cameră 2 MP f/2.4 (macro)
  • Cameră 2 MP f/2.4 (bokeh)
  • Bliț Dual-LED

Aplicația camerei este intuitivă și suficient de simplă. Avem posibilitatea să adăugăm în partea de jos modurile de fotografie preferate. Nu sunt un utilizator cu pretenții când vine vorba de cameră, dar rezultatele au fost impresionante.

Fotografii pe timp de zi

Fotografii pe timp de noapte

Selfie

Xiaomi Mi10T Lite

Bokeh la interior

Mi 10T Lite reușește să reproducă foarte bine culorile pe timp de zi și nu stă rău nici la captura selfie. Îmi place foarte mult modul în care este redat cerul, inclusiv la captura ultra-wide. Două puncte slabe ar fi la captura pe timp de noapte și la filmare, unde imaginile „tremură”. Deși telefonul filmează 4K, 30fps, detaliile nu sunt tocmai bune. Avem totuși un Bokeh impresionant, atât la captura selfie, cât și în cazul capturii cu camera din spate. Per total, experiența la capitolul foto este bună. Capturile sunt luminoase, iar HDR-ul își face treaba.

Software

Xiaomi Mi 10T Lite sosește cu Android 10 și intefața MIUI 12 aplicată peste. Nu seamănă deloc cu experiența Android clasică, mai ales dacă activăm și “Control Center”. Această opțiune aduce cu iOS, după cum îi spune și numele. Separă astfel zona de notificări și zona de acces rapid. Din fericire, nu am avut parte de bug-uri majore sau probleme cauzate de software. Totuși, am sesizat câteva imperfecțiuni, unele rezolvabile destul de ușor.

Optimizarea MIUI tinde să fie ușor cam agresivă și există șansa să închidă unele aplicații din fundal. De exemplu, dacă folosiți un smartwatch, este posibil ca conexiunea să fie întreruptă. Pentru a rezolva această problemă trebuie să mergem în setări și să oprim optimizarea MIUI pentru acea aplicație. De asemenea, am observat câteva bug-uri mai mult vizuale în sistem. “Control Center” este de fapt “Control Centre”, probabil un mic Typo. Totodată, în secțiunea Display, în setări, vom găsi opțiunea “Always On Display”, funcție de care nu dispune de fapt telefonul.

Merită menționat faptul că telefonul primește Android 11 chiar în acest moment, deși la mine nu a ajuns încă. Din ce am înțeles, actualizarea nu aduce foarte multe modificări, întrucât este bazată tot pe MIUI 12. Vor exista modificări în versiunea MIUI 12.5, update pe care Mi 10T Lite îl va primi undeva în luna mai-iunie. Îmi place totuși că sosește cu multe opțiuni de customizare, deși setările nu sunt chiar intuitive. Chiar și după două săptămâni de utilizare încă nu m-am obișnuit total cu funcțiile și opțiunile disponibile în setări.

Concluzii Xiaomi Mi 10T Lite

Xiaomi Mi 10T Lite este un smartphone inedit, cu un design plăcut și un raport calitate-preț excelent. Mi-a plăcut modul în care se mișcă, un mare plus fiind rata de refresh de 120Hz. Dacă nu aș cunoaște prețul, aș spune că este un telefon de peste 2000 de lei. Nu prea am ce să-i reproșez când vine vorba despre fotografie, deși filmarea nu este punctul său forte. 

 

De asemenea, spatele din sticlă adună destul de multe amprente, dar compensează prin faptul că avem o husă inclusă în pachet. Aș spune că este un telefon ideal pentru elevi, studenți, venind la un preț accesibil și aducând tehnologia 5G în mainstream. Totodată, îmi place că rulează jocuri de actualitate fără niciun fel de problemă.

Preț

Am ajuns si la finalul acestui review, moment în care vă prezint prețurile pentru Xiaomi Mi 10T Lite. Ca o paranteză, nuanța pe care a ajuns la mine m-a dus cu gândul la primăvară, vară și după cum îi spune și numele, plajă și mare. Ar putea fi un cadou ideal în luna martie, luna cadourilor. La debut, acest smartphone costa 1500-1600 de lei, dar acum a coborât sub 1400 de lei la unele magazine. Vorbim despre configurația cu 6GB de RAM și 128GB de stocare. Iată și prețurile: