După roboţi trimiţi să facă curăţenie la Chernobîl sau cei făcuţi pentru a dezamorsa bombe, acum oamenii de ştiinţă creează astfel de boţi şi cu un scop ceva mai nobil. Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology au creat roboţi care sunt capabili să îmbrace pacienţii. Vedeţi mai jos detalii, mai ales în acel clip.
Robotul se mişcă puţin lent, dar sunt sigur că varianta finală va fi ceva mai sprintenă, mai articulată şi capabilă să acţioneze la unghiuri mai variate. Senzorii detectează braţele pacientului şi îi pot pune mânecile unui halat. La lucruri mai migăloase precum inghiderea de nasturi nu cred că se pricepe, dar e un început. Imaginaţi-vă persoane care au suferit un atac vascular cerebral, sau care nu îşi pot controla membrele. Pentru ele este vital acest robot.
Acest bot din imagine este un PR2 de la Willow Garage, iar el foloseşte tehnologie neural network pentru a învăţa noul skill. PR2 s-a învăţat singur pe parcursul unei zile să îmbrace o persoană, după ce a analizat peste 11.000 de simulări ale unui robot care punea un halat pe braţul unei persoane. Nu toate simulările au mers bine, unele aplicând forţe periculos de mari pe braţ. Sunt momente când haina e prinsă de cotul sau mâna persoanei.
Avantajul machine learning e că nu e nevoie să fie realizate teste pe oameni reali, ci doar simulări. PR2 are nevoie de aproximativ 10 secunde pentru a pune un halat pe braţul unei persoane. E un început excelent şi dacă mă întrebaţi pe mine, avem nevoie să şi umanizam puţin tehnologia, eventual să îi punem un sample cu voce umană sau o faţă zâmbitoare.