Roboţii Boston Dynamics au fost subiect de ştiri cam de 2-3 ori pe timp de pandemie. Prima oară au fost scoşi la înaintare cu tablete montate pe robotul Spot prin care doctorii puteau trata pacienţii cu Covid-19 de la distanţă. La un spital din Boston s-au folosit aceşti roboţi. Ulterior un patruped de gen a fost folosit în Singapore pentru a avertiza oamenii să păstreze distanţa socială. Acum încă un roboţel de gen… adună oi în Noua Zeelandă.
În general sarcina de a strânge oile şi a le ordona în turmă revenea unui câine ciobănesc sau câtorva patrupede de gen. Acum Boston Dynamics Spot a preluat sarcina în Noua Zeelandă, dar şi alte sarcini agricole şi fermiere. Compania neo zeelandeză Rocos este creatoarea acestui clip de mai jos, iar ea a modificat robotul încât să poată patrula prin vii, livezi, recolte şi să analizeze evoluţia lor, dăunătorii, să evalueze umiditatea, calitatea solului şi altele.
Vedem în clipul de mai jos cum robotul branduit Rocos strânge oile şi le mână spre adăpost. Robotul este unul automatizat, iar sarcinile pot fi programate din timp, încât să execute automat toate activităţile de la fermă. Agricultura viitorului se va face cu drone cu picioare sau cele zburătoare. Lui Spot îi e uşor să coboare pante abrupte, să treacă peste pârâuri cu nivel scăzut, iar folosind senzorii poate depista imediat o oaie care iese din turmă.
Spot poate culege recolte, inspecta terenuri agricole şi chiar goni dăunători. Întrebarea care se pune totuşi e dacă robotul acesta e mai rentabil decât un angajat uman sau decât… câinii ciobăneşti ai stânei. Cert e că va fi mai previzibil şi putea prezice cu precizie direcţia oilor rebele. Robotul a mai fost pus la treabă pentru a trage ricşe în ultimul an, a sărit peste obstacole şi a fost testat de poliţia din Massachusetts la intervenţii.