Roboţii viitorului nu vor mai arăta ca oamenii, pentru că se caută un design mai bun

0
1849

Puteţi uita deocamdată de frica legată de faptul că un robot care seamănă prea mult cu voi vă va lua locul în următoarele decenii. Se pare că mai nou cercetătorii au abandonat modelul uman, atunci când creează roboţi. De ce? Pentru că fiinţa umană nu are un design utilitar şi rezistent.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Roboţii umanoizi par să fi fost un proiect de vanitate şi test, cu utilitate limitată. Roboţii viitorului vor fi mai rapizi, mai eficienţi şi cu siguranţă nu vor fi bipezi. Problema e că ne-am obişnuit cu filmele SF şi cu C3PO din Star Wars sau creaturile umanoide din „I, Robot”. E vorba de narcisism şi dorinţa umană de a căuta mereu similaritatea cu omul în orice fiinţă, obiect sau creaţie.

Dacă judecăm la rece totuşi, fiinţă umană nu e deloc un model bun de urmat. Nu putem zbura, nu înotăm deloc rapid, nu putem trăi în gol şi orice obiect cu rotiţe e mult mai rapid şi rezistent decât noi. Uitaţi-vă cât se chinuie inginerii să coordoneze roboţi bipezi sau patrupezi doar pentru vanitatea noastră. La nivelul eficienţei roţile au mult mai mult sens.

Definiţia generală a unui robot este un aparat fizic, care poate detecta mediul din jur şi interacţiona cu el cu intervenţie umană limitată. Ar putea fi vorba despre automatizare aici, cu sarcini pre programate, sau despre autonomie completă, cu robotul luând decizii de unul singur. Roboţii se strecoară în toate domeniile, mai mult sau mai puţin ignoraţi.

Avem maşini autonome, în curând şi trenuri şi avioane autonome, mii de variante de drone, plus roboţi genişti, roboţi pompieri şi roboţi care salvează persoane la cutremure. Faptul că seamănă prea puţin cu omul îi face pe toţi aceştia ignoraţi. Ce rost are să creezi un roboţel cu 2 picioruşe frumoase, dar complet inutile când vrei să salvezi oameni din dărâmături cu el?

Poate că ar trebui să ne căutăm inspiraţia în lumea animală… eventual cea a insectelor.