Înainte ca Apple să folosească procesoare Intel pe dispozitivele sale, compania folosea o serie de CPU-uri numite PowerPC. Acestea erau dezvoltate de Apple în colaborare cu Motorola și IBM. De asemenea, au fost folosite de-a lungul timpului pe un număr mare de produse Apple. Printre cele mai populare au fost coloratele iMac-uri G3. Aflăm astăzi că aceste CPU-uri încă funcționează, iar unul dintre ele alimentează chiar roverul NASA Perseverance.
În comparație cu CPU-urile actuale, PowerPC 750 nu iese în evidență cu nimic. Este un procesor single-core cu frecvență de doar 233MHz. Se pare că NASA preferă tehnologie testată și care oferă încredere, întrucât nu vor putea trimite pe cineva tocmai pe Marte pentru a repara roverul Perseverance dacă ceva merge prost. Prin urmare, specialiștii NASA s-au gândit să folosească un CPU care s-a dovedit rezistent și eficient din punct de vedere energetic.
NASA nu este singura companie care preferă să folosească tehnologie din trecut. Multe mașinării și sisteme continuă să opereze pe hardware vechi din simplul motiv că acestea încă funcționează. Astfel, schimbarea și progresul tehnologic nu înseamnă neapărat hardware mai nou. Totuși, este fascinant faptul că roverul NASA Perseverance folosește un asemenea procesor.
Vă reamintim că puteți urmări progresul roverului Perseverance pe propriul său cont de Twitter.