Printre legile adoptate de Rusia pe parcursul acestui an se numără și cea referitoare la protejarea infrastructurii de comunicații în situația în care ar fi deconectată de la restul lumii. S-a vehiculat că în realitate ar fi doar o cale prin care se creează un firewall menit să deconecteze Rusia de lumea din afară.
Acum descoperim că primele etape din implementarea acestei legi au demarat. În momentul de față a început instalarea de echipamente speciale în rețelele majore ale operatorilor telecom, printre care și RuNet. Guvernul afirmă că această practică oferă asigurarea că resursele stocate intern pot facilita funcționarea internetului în situația unui atac cibernetic lansat din afara țării.
Într-o asemenea eventualitate, Rusia ar putea să se izoleze informatic de restul lumii. Aflăm și că în următoarea perioadă aceste companii ce activează în zona telecom din Rusia vor crea un sistem propriu de adrese de internet (DNS). Un asemenea sistem este necesar pentru a asigura continuarea operării în situația în care comunicarea cu serverele internaționale ar fi întreruptă.
Descoperim că Rusia a realizat teste încă din 2014 pentru izolarea internetului de restul lumii, teste ce au scos la iveală că izolarea este posibilă, dar și că totul ar reveni online în 30 minute. Noi teste ar urma să fie demarate începând de luna viitoare de către operatorul RuNET.
Nu în ultimul rând aflăm că de fapt planul Rusiei este acela de a izola cetățenii ruși de restul lumii în diverse momente cheie precum sunt alegerile. În ultimii ani Rusia a fost acuzată de multe ori de atacuri informatice, în special asupra SUA. Putin ar fi avut o implicare în alegerile SUA din 2016, când s-ar urmărit subminarea încrederii americanilor în procesul electoral și vulnerabilizarea candidatului democrat Hillary Clinton.