Ruşii nu realizează proiecte megalomane aşa des precum chinezii, dar în weekendul trecut au impresionat presa din toată lumea, lansând la apă o centrală nucleară plutitoare. Centrala pe barjă include două reactoare, care vor alimenta un oraş cu 100.000 de locuitori.
Ideea de reactoare nucleare acvatice a fost explorată de SUA şi China, dar niciodată pusă în aplicare până acum în acest mod. Rusia a lansat la apă Academik Lomonosov, prima centrală nucleară plutitoare. A primit botezul apei în Marea Baltică şi va genera 70 de megawatt de energie. Va porni de la Sankt Petersburg şi va ajunge spre Norvegia şi apoi spre oraşul Murmansk, pentru alimentare cu combustibil nuclear.
De acolo va ajunge în regiunea Arctică, unde va alimenta oraşul Pevek, de 100.000 de persoane. Nu doar persoanele de acolo vor primi curent de la centrală, ci şi sonde de petrol şi o fabrică de desalinizare din zonă. Se lucrează la acest proiect din 2007 şi a costat 232 de milioane de dolari. Nava este deţinută de către compania de stat Rosatom, care în primă fază dorea să încarce combustibil nuclear în Sankt Petersburg, dar a fost prea periculos.
Ca atare încărcarea se va face în Murmansk. Reţineţi că nava nu se poate deplasa singură şi are nevoie de tractare. Greenpeace a făcut multe petiţii pentru oprirea proiectului, mai ales că ideea de reactoare nucleare în Oceanul Arctic sună a dezastru.