Rusia şi SUA lucrează împreună la o baza lunară, punând bazele unui proiect spaţial mai amplu

0
1018

În vreme ce SpaceX ne duce tot mai aproape de ideea colonizării planetei Marte, Statele Unite şi Rusia au planuri ceva mai apropiate de Terra. Mai nou NASA şi echivalentul său rusesc, Roscosmos lucrează la o bază lunară comună, cu rol vital în „explorarea cosmică umană”.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu e un zvon, nu e un titlu de publicaţie tabloid, ci atât NASA cât şi Roscosmos au confirmat parteneriatul. Rusia şi SUA vor coopera la un program lunar, care implică şi aşa numitul Deep Space Gateway. Aceasta este o bază pe care NASA s-a angajat să o construiască în orbita lunară în anii 2020. Proiectul va începe la mijlocul deceniului viitor şi vor fi cooptaţi şi alţi parteneri.

Ruşii au stabilit deja un set de standarduri tehnice internaţionale pentru staţia spaţială lunară şi pentru alte proiecte similare. Porturi de andocare şi sisteme de susţinere a vieţii vor fi bazate pe design rusesc. Se pare că vecinii noştri de la est au mai multă experienţă cu susţinerea unei staţii spaţiale decât americanii, ca atare sistemele de life support de pe Staţia Spaţială Internaţională le aparţin.

O altă problemă care trebuie rezolvată e compatibilitatea cu porturile de andocare pentru vehicule. Capsula rusească Soyuz are un alt tip de port decât un Space Shuttle american, fiind nevoie de adaptoare şi convertoare. Acum că aceste două ţări colaborează, andocarea ar putea fi standardizată şi universală. NASA va folosi noua sa rachetă Space Launch System, care va fi testată din 2018.

Americanii pot lansa doar o rachetă de acest tip pe an, dar ruşii au promis că vor compensa cu propriile lansări. E inedit să vedem o conlucrare între cele două state, mai ales având în vedere tensiunile între ruşi şi americani din ultimul an. Boeing se va ocupa de Deep Space Gateway, realizând habitatul special pentru astronauţi.