În vreme ce SUA e ocupată cu planurile celor de la SpaceX de a cuceri spaţiul, Rusia preferă să mai testeze nişte arme intercontinentale. Cea mai nouă rachetă intercontinentală balistică se numeşte Sarmat, dar este poreclită neoficial „Satan 2” şi este urmaşul lui Voevoda, precedenta generaţie de rachetă balistică din epoca sovietică, cunoscută şi drept SS-18 Satan.
Noul proiectil are o rază de acţiune de peste 11.000 de kilometri, iar testarea sa s-a făcut la cosmodromul Plesetsk, aflat la 800 de kilometri distanţă de Moscova. Iniţial acest sistem fusese gândit pentru a lansa rachete intercontinentale în anii ’50, dar a fost folosit în schimb pentru a lansa sateliţi cu scop militar. Ceea ce vedeţi mai jos este un clip făcut public de ruşi, prezentând testul rachetei.
Ceea ce vedem aici este de fapt al doilea test al rachetei, primul având loc în decembrie 2017. Preşedintele Vladimir Putin confirma la începutul lunii martie 2018 că testarea activă a lui Sarmat a început. Racheta are multe alte nume de cod, inclusiv RS-28, SS-X-32 Snowflake şi evident Satan 2. Aceasta este o rachetă termonucleară plină cu lichid, la care ruşii lucrează încă din 2009. Poate transporta o încărcătură de 10 tone şi a fost gândită pentru a fi greu de depistat de către sateliţi.
Ca atare are o fază de aprindere mai scurtă, pentru o semnătură calorică mai ascunsă şi mai greu de depistat de sateliţii americani. Testele iniţiale au fost doar de câteva zeci de kilometri, urmate de o cădere la sol, asta în 2017. Marea problemă cu această rachetă e că ar putea să treacă peste polii planetei, evident sistemele defensive americane.