Chiar dacă ruşii de la Roscosmos nu s-au mişcat prea rapid sau eficient în ultima vreme, în comparaţie cu SpaceX, cred că rusnacii au primit ceva finanţare babană, pentru că tocmai au anunţat o rachetă nouă. E vorba despre Soyuz-5, pe care o vedeţi mai sus. Avem şi alte detalii despre proiectele din gama Proton.
Anunţul a venit de la agenţia spaţială de stat din Rusia, Roscosmos, care vrea să îşi recâştige poziţia de alegerea numărul 1 pentru a transporta sateliţi sau încărcături în spaţiu. Ruşii vor să creeze o alternativă la Falcon 9, una care să câştige clienţi noi. Cu doar câţiva ani în urma Rusia avea exclusivitatea pentru cel puţin jumătate dintre lansările în spaţiu de pe glob.
În ultimii 2 ani totuşi şi-a pierdut poziţia, pe măsură ce americanii au câştigat teren. Multiple accidente şi prăbuşiri au dus în derizoriu reputaţia rachetelor şi navetelor Roscosmos. Aproape toate contractele comerciale au fost pierdute de ruşi. SpaceX în schimb are undă verde şi susţinere din partea guvernului din Washington. Analiştii estimează că în puţin timp SpaceX va avea o cotă de piaţă de 60% din zborurile comerciale spaţiale.
SpaceX lansează o rachetă nouă o dată la 2 săptămâni în medie, depăşind aproape toate lansările ruşilor. Rachetele ruseşti Proton dominaseră piaţa înainte de SpaceX şi acum ar fi pregătită o versiune masivă de Proton, care va avea două stagii de decolare, plus o variantă Proton mai light. Protonul cel uşor va decola în 2019, pierzând două blocuri din construcţia principală.
Racheta Angara va primi aripi între timp, fiind o rachetă uşoară cu multiple stagii de deschidere. Va primi câteva variante de revenire pe Terra: cu paraşuta, cu propriile motoare sau folosind aripile, ca un avion. Corporaţia „Energija” vrea să readucă în activitate rachetele Soyuz, cel mai nou model gândit de ingineri fiind Soyuz-5. Dezvoltarea a început în 2017 şi în aprilie 2018 a fost prezentat proiectul agenţiei spaţiale ruseşti.
Acest model va decola în 2022 de la baza din Baikonur. Va transporta sateliţi, dar şi astronauţi în orbită. Totuşi mi se pare că ruşii se mişcă mai lent decât SpaceX…