În ziua de azi recunoaşterea facială e peste tot, de la aeroporturi până la unele magazine din Asia, unde poţi plăti „cu faţa”. Apple a renunţat la autentificarea prin amprentă în favoarea lui Face ID şi Microsoft tot brevetează tehnologii similare. Dar oare cât de sigure sunt sistemele de gen? A încercat să afle compania Kneron, care se ocupă cu AI.
În general recunoaşterea facială se face creând o hartă a feţei tale în 3D şi scanând fix acele puncte care îţi definesc fizionomia unică. Problemele apar când sistemele sunt păcălite cu fotografii, măşti faciale din latex sau busturi scoase la imprimantă 3D. Sistemele mai deştepte au şi un mecanism de detecţie a clipitului sau detecţie a temperaturii. Revenind la testul Kneron, angajaţii săi au vizitat locuri publice şi au păcălit sistemele de recunoaştere facială în mod uşor.
E grav ca în unele locuri se autoriza realizarea unei plăţi în acest mod. Anumite magazine din Asia, unde puteţi plăti cu „faţa” au fost păcălite de măşti 3D ale angajaţilor Kneron. E vorba despre sistemul de plăţi AliPay şi WeChat. Kneron nu e fitecine, având printre investitori pe Qualcomm şi gigantul Sequoia Capital. Practic compania a vrut să arate unde sunt alţii slabi şi unde e produsul său mai tare. Astfel, firma a creat „Edge AI”, un sistem de inteligenţă artificială care recunoaşte un individ în întregimea sa şi nu pe bază de servicii de cloud.
În mod interesant, deşi a păcălit sisteme de plăţi, cei de la Kneron nu au păcălit şi recunoaşterea facială de pe iPhone X, care a evoluat mult odată cu iOS 13. Mai grav mi se pare că inginerii s-au mişcat binemersi prin aeroportul olandez Schiphol, trecând de senzori cu o fotografie de pe telefon. La fel au făcut şi la gări din China. Se ridică întrebări legate de terorism şi securitate astfel şi trebuie o întărire a sistemelor de verificare.