Dacă un telefon Android e ca şi interzis pentru preşedintele SUA, ei bine el este acceptat pe câmpul de luptă dacă eşti un soldat american. Armata SUA a început să folosească smartphone-uri Android standard şi o aplicaţie specială pentru a ajuta soldaţii să se orienteze pe câmpul de luptă.
În acest caz e vorba despre un soldat care vrea să afle poziţia unui coleg de trupe în câmp. E vorba depre ATAK aici, adică Android Tactical Assault Kit, o aplicaţie care poate fi folosită pe un telefon Android, astfel încât soldaţii să poată cartografia zona în mod eficient. Pot de asemenea să îi folosească şi funcţiile clasice, precum SMS, apelare, captură foto/video şi mesaje vocale.
În mod inedit, noile veste anti glonţ şi echipamente ale soldaţilor au un accesoriu modular special în care să pui smartphone-ul. Există şi o versiune a aplicaţiei ATAK pentru forţele poliţieneşti, dar şi pentru civili. Înainte ca telefonul să devină o unealtă militară, soldaţii erau dotaţi cu computere groase şi grele cu care mergeau pe câmpul de luptă şi îşi căutau pe harta soldaţii din aceeaşi tabără, dar şi marcau inamicii pe hartă.
Astfel dispare problema cu „friendly fire” şi incidentele legate de proasta organizare. Proiectul ATAK începea încă din 2010, când Android era încă la începuturi, iar ATAK la bază este o aplicaţie de hărţi care partajează date într-o reţea locală. Direct din hartă poţi partaja mesaje, voce, video şi chiar să faci streaming. Poţi vedea altitudinea fluctuând pe o rută de călătorie a trupelor, să suprapui grafică tip HUD pe hartă şi chiar să pui ţinte.
Aceasta este varianta militară, iar cea civilă are evident multe din aceste funcţii lipsă. Un alt aspect pozitiv e că e foarte intuitiv să înveţi să foloseşti aplicaţia.