Scriam cu câteva luni în urmă că NASA a trimis o misiune spre Soare, sub forma unei sonde care vrea să doboare toate limitele încercate până acum de umanitate. E vorba despre Sonda Parker, care a supravieţuit apropierii de Soare, transmiţând date valoroase înapoi pe Pământ.
NASA Parker Solar Probe a reuşit să se apropie la doar 24 de milioane de kilometri distanţă de Soare, un record stabilit în trecut de sonda Helio B în 1976. Apoi a depăşit acel record, fiind şi mai aproape de astru şi asta în data de 5 noiembrie. Datele trimiste spre Pământ arată că aparatul celor de la NASA este teafăr după această apropiere. Vehiculul spaţial are rolul de a ne oferi informaţii fără precedent de detaliate despre Soare.
Tehnologia aceasta este rezultatul a 6 decenii de cercetare şi dezvoltare. NASA a gândit toate sistemele astfel încât să îşi rezolve eventualele probleme în mod autonom. Sonda a stabilit două noi recorduri luna trecută, pe lângă cel de apropiere de Soare şi pe cel de viteză. La nivel oficial Parker este cel mai rapid vehicul care a parcurs distanţa spre Soare.
A trebuit să suporte temperaturi uriaşe şi radiaţii foarte puternice, iar toate instrumentele sale de bord continuă să funcţioneze. Viteza maximă atinsă de Parker a fost de 342.000 de kilometri pe oră, un record absolut. Fiecare orbită mai aproape de Soare va doborâ alte recorduri de gen. Şi nici măcar nu s-a ajuns la nivel maxim, pentru că NASA vrea să ajungă şi mai aproape de steaua galaxiei noastre.
Misiunea a costat 1.5 miliarde de dolari şi a pornit la drum pe 12 august. Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă de ce atmosfera externă a Soarelui, corona este mult mai fierbinte decât suprafaţa sa.