După cum probabil ştiţi deja, pentru că am tot acoperit subiectul pe acest site, naveta SpaceX Falcon Heavy este compusă din 3 rachete Falcon 9. Dacă aprinderea celor 27 de motoare aferente nu a fost o problemă, vom vedea cum stăm cu decolarea în doar 2 zile. Apare altă problemă totuşi. Cum rămâne cu rachetele după ce acestea au propulsat naveta? Elon Musk are un răspuns.
Ideea este de a aduce la sol toate cele 3 rachete booster Falcon 9, aşa cum s-a întâmplat şi la precedentele lansări de rachete de sine stătătoare. Aflăm cu această ocazie că lansarea lui Falcon Heavy e programată pentru o fereastră de 2 ore şi jumătate începând cu ora 13:30 (Eastern Time) pe 6 februarie. La noi ar fi ora 20:30, asta ca să ştiţi la ce oră să căutaţi un live stream.
Planul este ca acele două side boostere Falcon 9 să se întoarcă la sol pe platforma de aterizare de la Cape Canaveral, iar racheta centrală va ateriza pe o platformă maritimă în largul coastei. SpaceX a efectuat multiple decolări de genul şi aterizări la punct fix, care au devenit deja operaţiuni de rutină. Falcon Heavy este totuşi cea mai mare navetă realizată de om în ultimele decenii, deci se complică treaba.
Marea problemă este separarea rachetelor într-un mod coordonat, pentru a evita coliziuni şi explozii. La Falcon Heavy se tot lucrează de câţiva ani, cu multiple amânări din cauza unor probleme tehnice, explozii, vreme şi legislaţie nefavorabilă. Dacă totul va fi propice marţi, atunci vom vedea şi marea decolare, cu tot cu maşina lui Elon Musk la bord, care va fi trimisă în spaţiu.