SpaceX lansează cu succes uriaşa navetă Falcon Heavy, dar propulsorul central ajunge în ocean

1
1431

Probabil aţi aflat că SpaceX a avut o nouă misiune importantă luni, pe 24 iunie. E vorba despre zborul uriaşei navete Falcon Heavy, care a dus în orbită o serie de sateliţi, dar nu totul a mers chiar strună, mai ales la revenirea pe Terra.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Propulsorul central al lui Falcon Heavy s-a prăbuşit în ocean, ratând aterizarea pe platformele plutitoare. Rachetele booster laterale au reuşit totuşi să aterizeze pe platformele de la Cape Canaveral cu succes. Elon Musk, CEO SpaceX a numit această misiune drept „cea mai grea de până acum”. Falcon Heavy avea la bord 24 de sateliţi, care au fost lansaţi cu succes în spaţiu, cu 4 orbite diferite.

Misiunea a avut rolul de a dovedi Forţelor Aeriene din SUA că SpaceX este capabilă să realizeze misiuni de mare risc şi vitale pentru securitatea naţională. Decolarea a decurs fără probleme, apoi boosterele laterale s-au separat şi au revenit pe Terra. Până acum SpaceX nu a reuşit niciodată să recupereze propulsorul central al unei navete Falcon Heavy, pentru că mereu a păţit ceva. La prima misiune a rămas fără combustibil şi a căzut în ocean ca şi acum.

La a doua lansare boosterul a aterizat pe platforma oceanică, dar a căzut lateral din cauza apelor agitate. La bordul navetei nu se aflau doar acei sateliţi, ci multiple echipamente experimentale, inclusiv o pânză solară, un ceas atomic, dar şi cenuşa a 152 de persoane. Mai erau şi echipamente NASA la bord, plus echipamente militare şi senzori ale Administraţiei Oceanice şi Atmosferice.

Cel mai interesant echipament este pânza solară LightSail 2, care adună lumina solară şi folosesc propulsia fotonilor care împing pânza în faţă, cu tot cu echipamentele ataşate. Ar putea fi un mecanism vital pentru a călători spre alte sisteme solare.

Sursa foto