SpaceX continuă să lanseze sateliţi în orbită, construind încet, dar sigur o constelaţie Starlink care să furnizeze Internet în cele mai îndepărtate zone ale Pământului. Acum aflăm că a ajuns la 800 de sateliţi în orbită, după o lansare realizată în ultimele 24 de ore.
Ideea este că dacă te afli într-o zonă fără acoperire 5G, sau chiar 4G poţi primi Internet de la aceşti sateliţi. Am scris aici ce viteze se ating în Los Angeles la primele teste SpeedTest. Nu sunt chiar flatante şi apare şi o problemă cu latenţa. În general sateliţii broadband se află la 1000 de kilometri înălţime, sau mai mult, dar cei Starlink se află mai jos şi scad latenţa clasică. Dacă totul merge bine, primele servicii Starlink vor putea fi accesate de clienţi în Canada şi SUA din 2020, iar la nivel global din 2021.
Elon Musk şi-a pus sateliţii în orbită mai jos decât se află cei broadband, la 550 de kilometri altitudine, oferind throughput înalt şi latenţă scăzută. Există chiar o promisiune că datele pot fi trimise în jurul Pământului mai rapid decât se practică acum prin cabluri Internet subacvatice (fibră optică). Beta testing-ul privat începe la final de an. Se pare că o versiune prototip a serviciului e deja folosită pentru situaţiile de urgenţă. Spre exemplu în cazul incendiilor din Malden, Washington SpaceX a folosit sistemul pentru a permite pompierilor să comunice. Le-a furnizat o antenă specială, văzută mai jos.
Variantele pentru consumatori vor fi mai plate şi compacte. Comunicarea se face îndreptând antena spre cer, iar sateliţii comunică între ei via laser. Prima lansare Starlink a fost pe 22 februarie 2018, iar dorinţa lui Elon Musk este de a ajunge la aproximativ 30.000 de sateliţi pe cer. Există şi îngrijorări că ar putea afecta observaţiile astronomice, dar şi crea „deşeuri cosmice” în jurul planetei, afectând alte semnale din orbită şi punând în pericol sateliţii standard.