Statele Unite au din nou cel mai puternic supercomputer din lume, Summit

3
3403

Atunci când auzim de supercomputere, în general China îşi adjudecă titlul de „cel mai puternic computer din lume”, atunci când o altă naţiune ca SUA, poate una europeană sau nişte ruşi nu au ceva de obiectat. Ei bine, acum SUA are cel mai puternic supercomputer din lume, detronând precedenta „bestie” din China.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Departamentul de Energie din State a prezentat oficial cel mai puternic supercomputer din lume chiar ieri. Se numeşte Summit şi are capacitatea de a ajunge la 200 de petaflops, adică să facă 200 de quadrilioane de calcule (1 urmat de 15 zero-uri) pe secundă. Saltul faţă de precedentul deţinător de recorduri este impresionant. Era vorba despre supercomputerul Sunway TaihuLight din China, care are o capacitate de 93 de petaflop.

Summit este şi de vreo 7 ori mai rapid decât Titan, precedentul deţinător de recorduri din SUA. Acesta se află în laboratorul Oak Ridge National Lab din Tennessee, acolo unde şi Summit a văzut lumina zilei. Ca să vă faceţi o idee acest super PC poate rezolva o problemă care ar avea nevoie de 30 ani pentru ca un PC standard să o rezolve.

4608 servere sunt incluse, care ocupă aproximativ suprafaţa a două terenuri de tenis. Includ peste 9000 de procesoare IBM Power9 de 22 core-uri şi peste 27.000 de GPU-uri NVIDIA Tesla V100. Pentru a răci sistemul este nevoie de 15.000 de litri de apă pe minut, iar Summit foloseşte destulă energie cât să alimenteze 8100 de locuinţe. China a deţinut recordul timp de 5 ani şi trebuie spus că americani nu îşi încordează muşchii degeaba. Ei au doborât acest record şi folosesc PC-ul pentru operaţiuni pe bază de AI, machine learning şi deep learning.

E vorba de domenii ca sănătate, fizică şi modele climatice. Până acum „bestia” a fost pusă la treabă cu calcule de tip exascale de către oamenii de ştiinţă. Asta înseamnă un miliard de miliarde de calcule pe secundă sau un exaop. Astfel se pot analiza milioane de genomuri şi gene umane. China, Europa şi Japonia vor acum să dea răspunsul cu un alt computer de gen.