Succes pentru naveta care ne va duce pe Marte: Starhopper face un zbor „hop” de 150 de metri

0
794

Starhopper este varianta prototip a navetei Starship, cu care omenirea ar urma să ajungă pe Marte, dacă toate planurile lui Elon Musk ies cum trebuie. Văzusem deja un prim test de aprindere şi ridicarea la câţiva metri, dar acum a fost realizat şi un test de „hop” până la 150 de metri, care a decurs excelent.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Naveta prototip are un motor Raptor de generaţie nouă, iar 6 astfel de motoare vor ajunge pe varianta finală Starship. Naveta poate decola de la punct fix şi ateriza la punct fix, aşa cum am tot văzut rachetele lui Elon Musk făcând. Starhopper a putut zbura 150 de metri şi a aterizat la punct fix fără probleme. Următorul pas? Trecerea la Starship Mk1 şi Mk2, care ajung la 3 motoare Raptor.

Ştim că designul nu e flatant şi a fost comparat cu unul dintre acele turnuri de stocare a apei, dar de aici începe viitorul umanităţii multi planetare. Zborul de test din această săptămână a durat doar un minut şi a dus vehiculul la înălţimea mai sus menţionată, urmând o mişcare de translaţie laterală la o zonă specială de aterizare, la câţiva metri distanţă.

Între timp Starship Mk1 este asamblat la Boca Chica, unde SpaceX are un veritabil şantier gigantic, dar şi o platformă de decolare. Mk2 este asamblat la Space Coast în Florida, iar toate aceste prototipuri vor fi încununate cu Starship cel final, care va putea transporta 100 de pasageri în spaţiu. Pe lângă cele 6 motoare Raptor, Starship va avea şi racheta Super Heavy, care o va duce în spaţiu, folosind puterea a 35 Raptor-uri.

Dacă totul merge bine Starship şi Super Heavy vor trece la lansări de sateliţi din 2021, iar din 2023 urmează zborurile cu pasageri. Deja există o rezervare de lux, miliardarul japonez Yusaku Maezawa având un loc rezervat pentru zborul în jurul Lunii în 2023. Implicaţiile acestui proiect nu sunt doar interplanetare, ci şi planetare, putând exista zboruri în orbită pentru a ajunge de pe un continent în altul în zeci de minute.