Anul viitor ar trebui să ne aducă în sfârşit primele telefoane cu adevărat flexibile, după câteva prototipuri, concepte şi încercări timide de la Lenovo şi Samsung în ultimii ani. Nokia explora formatul încă din 2008, dar nu s-a concretizat nimic din partea lor. În schimb Samsung lucrează la proiectul Galaxy X de ceva vreme şi acesta ar avea deja un terminal finalizat, dacă ne luăm după scăparea de mai jos.
Evident imaginea de mai sus e doar un concept, dar pe noi ne interesează faptul că au scăpat certificări ale unui smartphone Samsung misterios, care e cel mai probabil fix acel Galaxy X pe care îl aşteptăm cu toţii. Telefonul ar fi fost testat de către Agenţia Naţională de Cercetări Radio din Coreea de Sud. Terminalul poartă numele de cod SM-G888, care nu pare a se alinia cu vreo serie de produse Samsung.
Este listat de către autorităţi ca „echipament radio pentru comunicarea mobilă LTE” şi a făcut o oprire şi pe la WiFi Alliance, unde era trecut drept „smartphone”. Samsung aducea încă de la CES 2009 un telefon cu ecran AMOLED care se putea îndoi. Problema era că era foarte masiv şi butucănos, plus că avea o rezoluţie scăzută de doar 480 x 272 pixeli.
Acum se lucrează la panouri OLED moderne, cu rezoluţii ridicate şi e vorba despre panouri flexibile, operând în tandem cu alte componente flexibile. La ultimele scăpări legate de Galaxy X se zvonea că Samsung vrea să încerce marea cu degetul, fabricând doar câteva zeci de mii de unităţi. Dacă va avea succes, atunci formatul va intra în mainstream. Sunt şanse mari să vedem un telefon care se poate deschide ca o carte şi deveni o tabletă chiar, dublând spaţiul ecranului.
Am tot văzut brevete de genul, inclusiv de la Microsoft. Răspunsul poate veni la CES 2018.