Pe piață există diferite tipuri de routere, pe lângă cele clasice fiind comercializate și routere LTE pe care le folosești în zone izolate cu o cartelă SIM sau atunci când îți pică netul, modele ce au nevoie de alimentare continuă la o sursă de energie.
Există și un al treilea tip, routere portabile 4G LTE, precum este cazul acestui model Tenda 4G185 pe care l-am testat în ultima săptămână și care astăzi primește o recenzie, la pachet cu toate detaliile pe care trebuie să le știi și desigur cu impresii formate la final.
Unboxing și design
Spre deosebire de celelalte routere, Tenda 4G185 vine în cel mai mic pachet posibil, asta și pentru că dimensiunile sale sunt la fel de compacte. Ai detalii despre produs pe cutie, o imagine a acestuia, cât și detalii despre ce primești la interior. Ai pentru început routerul de mărimea unui telefon cu butoane, alături de un manual de utilizare, bateria de 2100 mAh.
Găsești și un mic cablu de încărcare de la USB-A către microUSB v2.0. Ai și un adaptor de la nano-SIM la micro-SIM. Asta e tot ce primești și nici nu ai nevoie de mai mult, pentru că totul este plug and play.
Ca design, spuneam că routerul este foarte compact, este fabricat din plastic, unul lucios la exterior, ceva ce nu prea apreciez din cauza amprentelor care se vor prinde imediat de suprafața glossy. Frontal ai un ecran color pe care vei vedea detalii despre baterie, semnal, mesaje, timpul conexiuni și cantitatea de date consumată. Pe lateral stânga ai buton power și WPS, iar la interior sub capacul bateriei descoperi și butonul reset.
Look-ul îmi amintește mult de un vechi telefon și anume Nokia 6085, cu o zonă frontală inspirată de acest feature phone al anului 2006. Un design compact și un produs ușor de transportat și manevrat.
Specificații
Pentru a vă scuti de căutarea specificațiilor pe tot internetul, am decis să vi le listez aici, mai jos. Iată deci ce oferă acest hotspot mobil portabil:
- Categorie 4G: LTE Cat.4
- Standarde 4G/3G: FDD LTE, TDD-LTE, WCDMA
- Benzi mobile 4G: B1/B3/B7/B20/B40
- Benzi mobile 3G: WCDMA B1/B8
- Benzi mobile 2G: GSM 900/DCS1800
- Viteză 4G maximă: DL 150 Mbps, UL 150 Mbps
- Standarde Wi-Fi: 802.11b/g/n
- Frecvență Wi-Fi: 2.4 GHz
- Viteză Wi-Fi 2.4 GHz: 150 Mbps
- Putere transmisie: până la 20 dBm (2.4GHz)
- Port USB: 1x microUSB
- Slot card SD: 1x microSD
- Slot SIM: 1x microSIM
- Buton: power, WPS
- Antene: 2x antene interne 4G/3G, 2 antene Wi-Fi interne
- Ecran: 1.44 inch
- Indicatori: bară semnal 4G/3G și internet, baterie, nume profil operator, SMS, stare Wi-Fi și număr conexiuni, durată conexiune, trafic date
- Baterie: 2100 mAh, până la 10 ore operare, 100 ore standby
- Tip WAN: 4G/3G
- Caracteristici 4G/3G: Auto-APN, Auto dial-in sus, roaming, SMS, agendă telefon, USSD, limitare date, economie energie, management PIN
- Funcții WiFi: broadcast și ascundere nume Wi-Fi, rețea vizitatori, Internet Wi-Fi
Funcții și impresii
Acest modem este de tip plug and play, ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de cabluri pentru funcționarea sa. Doar inserezi cartela SIM de date, încarci bateria și gata, ai un modem LTE la purtător pe care îl folosești ori de câte ori ai nevoie, fie că ești acasă și te confrunți cu un picaj de net pe cablu, fie că te găsești călătorind cu trenul/mașina și ai nevoie de conexiune la internet pentru a-ți continua activitatea.
Modemul de față livrează viteze de download de până la 150 Mbps, astfel că te poți bucura chiar și de conferințe video și vizionare la calitate HD fără întreruperi. Ai o rețea WiFi protejată prin parolă, iar legat de autonomie, deși bateria de 2100 mAh poate părea mică, ne amintim că nici telefoanele feature nu prea trec de acest nivel și reușesc să livreze cifre uimitoare.
Autonomia este de până la 10 ore fără întreruperi, poate funcționa o săptămână în standby și la nevoie o poți înlocui cu alta similară, fiind detașabilă. Este interesant și ecranul ce afișează informații utile, mai sus menționate, iar rețeaua ta mobilă va face diferența la capitolul semnal/viteză.
În trecut chiar m-am aflat în scenarii în care eram nevoit să folosesc telefonul pe post de hotspot pentru a lucra pe laptop în timpul unei călătorii cu trenul, asta în timp ce foloseam și telefonul pentru alte task-uri. Vitezele obținute depind, așa cum spuneam și mai sus, de rețeaua folosită de tine, iar eu am atins același nivel cu cel livrat și pe telefon, am trecut chiar și de 100 Mbps după cum spune și captura de mai sus.
Aici Tenda 4G185 preia rolul telefonului, sub forma unui gadget compact și ușor de utilizat. Dacă ai nevoie de un asemenea dispozitiv, acesta este cel pe care îl recomand, fiind și accesibil.
Preț și disponibilitate
Iată de unde poți cumpăra router-ul LTE Tenda 4G185: