În vreme ce unele mari companii tech au procese de miliarde de dolari pentru brevetele lor, Elon Musk alege să facă publice brevetele companiei Tesla. Elon a anunţat la finalul săptămânii trecute că a pus la dispoziţie toate brevetele Tesla, în regim public.
Miliardarul a promis că nu va începe vreun proces contra cuiva care vrea să folosească tehnologia firmei sale, cu bună credinţă. Asta se întâmplă într-o industrie care nu e străină de spionaj, sabotaje, furturi de brevete şi designuri. GM şi Volkswagen au avut o dispută pe multe miliarde de dolari în această privinţă.
Vestea vine şi pe fondul faptului că un chinez a fost prins furând brevet legate de tehnologia self driving de la Apple. Practic Elon a sesizat că nu ai cum să îţi mai ascunzi secretele în ziua de azi şi că mai bine stai cu ele la vedere. Musk se declară în acelaşi timp sceptic legat de modul în care brevetele sunt folosite pentru a bloca progresul şi a îmbogăţi marile companii şi avocaţii.
Chiar Elon s-a simţit obligat să folosească brevete pentru a împiedica marile companii să îl copieze. De fapt în realitate e nevoie ca toată lumea să folosească tehnologiile „verzi” spre binele planetei. Tesla nu poate construi destul de rapid maşini încât să contracareze problema poluării de una singură, de aici şi decizia legată de brevete şi open source.
Teoretic startupurile cu idei inspirate ar putea folosi brevetele pentru a crea vehicule şi mai ieftine şi mai atractive decât cele Tesla, combinându-le cu ideile proprii.