Tim Cook a acordat recent un interviu în cadrul Time 100 Summit, unde a discutat problemele etice şi morale asociate tehnologiei. CEO-ul Apple a sugerat că omul de rând trebuie să aibă intimitatea protejată, iar pentru asta tehnologia trebuie reglementata mai bine de către Guvern.
Cook a subliniat că „ceea ce facem acum nu funcţionează”. A solicitat şi o reglementare la nivel de autorităţi, în ce priveşte tehnologia. Un exemplu dat de CEO este setul de reglementări GDPR implementat de UE în ultimii ani. Tim Cook laudă Europa pentru iniţiativă şi critică SUA pentru lipsa de legislaţie. E drept că oficialul recunoaşte că şi marile companii tech, inclusiv Apple pot îmbunătăţi modul în care protejează datele clienţilor.
Cook a mai declarat:
„Guvernul nu ne poate rezolva toate problemele. Apple nu are un comitet de acţiune politică, adică o organizaţie care finanţează candidaţii. Refuz să avem aşa ceva pentru că nu ar trebui să existe”.
Aici apare şi problema lobby-ului şi a influenţei firmelor tech asupra politicii, dacă ele contribuie cu bani. Poţi totuşi contribui cu imagine şi cu declaraţii care înclină spre un candidat sau altul. CEO-ul a amintit totuşi că face donaţii doar către cauze în care crede şi a subliniat că 300 de angajaţi Apple au reuşit să rămână în SUA, deşi se punea problema să fie trimişi în ţările lor.
Şi pentru că tot a abordat ideea tehnologiei care poate face rău, Cook a fost întrebat şi despre faptul că oamenii îşi ating ecranele de mii de ori pe zi. Aici Tim a avut un răspuns excelent, afirmând că dacă te uiţi la telefon mai mult decât în ochii persoanelor, faci ceva greşit. Găsiţi aici întregul interviu şi discurs.