Uber şi Apple vor să supravegheze prin camere video angajaţii ce lucrează de acasă

0
1572

După controversa legată de dorinţa Apple de a ne scana pozele de pe iPhone în căutare de minori abuzaţi, Apple are o nouă problemă legată de confidenţialitate. De această dată angajaţii săi care lucrează de acasă şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ar fi spionaţi prin camere video. Şi cazul nu e singur, existând şi la Uber această problemă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Angajaţii ce lucrează la call center pentru Apple şi se află în Columbia s-au plâns cu privire la notificarea primită de la angajator. Acesta ar dori să instaleze camere pe bază AI în locuinţele lor pentru a le monitoriza performanţa. Aceeaşi problemă a fost semnalată şi la angajaţii Apple UK care se află în Albania. Apple face outsourcing cu proiectele tip call center spre firma Teleperformance, iar angajaţii afirmă că se pune presiune pe ei pentru a semna un contract ce implică şi camere de supraveghere. Asta deşi Apple e teoretic împotriva acestei măsuri.

Teleperformance are drept clienţi Amazon, Uber şi Apple, iar problemele au apărut din martie. Contractele angajaţilor au fost modificate cu menţiuni legate de monitorizarea cu camere AI plasate în casele lor. Se adunau şi date legate de conversaţii şi voce şi apăreau probleme de intimitate cu privire la datele adunate de la membrii familiilor angajaţilor, inclusiv minori.

Camerele respective înregistrau tot timpul tot ce se întâmplă în casă. Un angajat citat de NBC News afirmă că i s-a spus că refuzul de a semna noul contract l-ar fi costat contul Apple şi ar fi fost mutat de pe acel proiect. La final de 2020 angajaţii Apple UK din Albania au făcut o plângere la Autoritatea de Protecţie a Datelor Personale din Albania cu privire la planurile de a introduce monitorizare video în casele lor.

În cazul Uber, compania a fost ceva mai transparentă şi a solicitat direct monitorizarea angajaţilor. A promis că nu va supraveghea toţi angajaţii, dar nici nu a precizat ce angajaţi vor fi monitorizaţi. Motivul citat de Uber e faptul că oamenii respectivi au acces la carduri de credit ale clienţilor serviciului de ride sharing şi la detalii despre drumurile pe care le fac aceştia.

Şi acum întrebarea de o mie de puncte: unde se termină responsabilitatea faţă de muncă şi monitorizarea performanţei şi unde începe intruziunea în viaţa personală?