Navigarea pe site-uri web necunoscute și descărcarea de atașamente din surse nesigure prezintă un risc mare pentru utilizatori după cum ni se dezvăluie chiar astăzi. Aflăm că în ultimele 24 ore la nivel global s-au înregistrat peste 75.000 atacuri ransomware ce obligă utilizatorii la plata unei sume de 300 dolari în bitcoin pentru decriptarea fișierelor de pe PC-uri.
Aparent, au fost infectate și sisteme de computere ale serviciilor de sănătate națională din Anglia, dar și ale companiei telecom Telefonica din Spania. Totul are de-a face cu un exploit descoperit de către NSA în sistemele Microsoft pe care agenția de spionaj avea să îl folosească pentru a primi acces la fișierele stocate pe milioane de pc-uri cu Windows la bord.
Ulterior, acest exploit a fost furat de către hackerii The Shadow Brokers și transformat într-un ransomware numit ‘WannaCry’ pe care aceștia au încercat să îl vândă în cadrul unei licitații și pe care într-un final l-au făcut disponibil gratuit.
Microsoft a venit și cu o declarație oficială prin care aflăm că astăzi inginerii companiei au adăugat funcții de detectare și protejare împotriva acestui atac software cunoscut drept Ransom:Win32.WannaCrypt. Ei declară că în martie a fost oferit un update de securitate menit să ofere protecție împotriva acestui atac potențial.
De asemenea, suntem informați că cei care utilizează software-ul antivirus Microsoft și au update-urile Windows la zi sunt protejați contra acestui ransomware ce se extinde în continuare la nivel global.