Un film din 1896 primeşte un upscaling spectaculos la 4K 60 FPS folosind AI, arată de parcă e filmat ieri

0
2121

Nu credeam că upscaling-ul va ajunge aici, dar iată-ne în acel moment în care un film din anii 1800 (!!) trece prin acest procedeu şi arată atât de bine că ai zice că e filmat chiar ieri. E vorba despre o peliculă de scurt metraj a fraţilor Lumiere din 1896, care a primit un upscaling pe bază de AI, ajungând la calitate 4K.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Dacă aţi urmărit filmele de epocă şi în special „filmele despre filme” ca „Războiul de Independentă” de la noi sau „Hugo” al lui Scorsese, aţi auzit probabil de referiri la acest filmuleţ. El speria lumea în anul 1896, pentru că dădea senzaţia că trenul iese din cadru şi loveşte publicul care îl privea. Filmul se numeşte „L’Arrivee d’un train en gare de la Ciotat” şi a fost produs de fraţii Lumiere în anul 1896. Utilizatorul YouTube Denis Shiryaev a reuşit să aducă acea creaţie în ziua de azi, printr-un algoritm bazat pe reţele neurale.

Original:

Video upscaled:

Rezultatul este redat în 4K la 60 FPS şi arată uimitor. Se vede totuşi o uşoară discrepanţă între calitatea mişcării trenului şi cea a persoanelor de pe peron. Dacă te uiţi la cele două clipuri unul lângă altul vei fi uimit de diferenţa de calitate. Cele 50 de secunde capătă vivacitate, definiţie, detalii, fineţe, iar oamenii devin din mogâldeţe blurate persoane cu braţe, pălării, voaluri şi feţe expresive. La debut toată lumea care vedea filmul alerga ţipând din sală, de teamă că venea un tren real peste ei.

Azi trenul care vine peste noi se numeşte „AI” şi aici nu vedem nici 1% din potenţialul său. Shiryaev nu a oferit prea multe detalii despre tool-urile folosite, în afară de faptul că a utilizat Gigapixel AI de la Topaz Labs pentru upscaling şi Dain pentru a adăuga cadrele lipsă. DeOldify a fost utilizat pentru un plus de „culoare”. Este a doua oară când în 2020 un YouTuber dă clasă unui studio de filme, după ce un amator a întinerit actorii din „Irishman” cu tool-uri AI gratuite mai bine decât a făcut-o Scorsese cu multe milioane de dolari.

Shiryaev între timp a făcut upscaling şi la aselenizare şi găsiţi aici opera sa.