Un nou satelit taiwanez a reuşit să anticipeze cutremure folosind o sondă ionosferică

0
917

Universitatea din Taiwan a creat o sondă specială, lansată în spaţiu anul trecut şi care a reuşit să creeze un mecanism de anticipare a mişcărilor telurice. Se numeşte Space Magic Cube Advanced Ionospheric Probe (AIP) şi aflaţi mai jos cum funcţionează.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aparent, prin descoperirea unor anomalii în ionosferă s-a anticipat un cutremur în noiembrie 2017. Descoperirile au fost prezentate presei în această săptămână. Lansarea satelitului a avut loc în august anul trecut, la bord aflându-se două încărcături: un telemetru optic şi un detector avansat de ionosferă. Acesta din urmă a fost numit Space Magic Cube pentru că arată ca o cutie a unui magician.

A fost creat de Universitatea Centrală Naţională din Taiwan şi a intrat în testele orbitale până la finalul lui octombrie 2017. Testele au fost realizate pe parcursul a 170 de ore şi au generat 1 GB de informaţii. Profesorul Liu Zhengyan a descoperit că pe 12 noiembrie 2017 un cutremur de 7.3 grade a avut loc în regiunea Iranului şi Irakului. Conform sondei puţin înainte de mişcarea telurică a fost descoperită o concentraţie ionosferică atipică în zonă, cu până la 9 zile înainte de eveniment.

Creşterea ionică a fost de 50%. Odată cu ciocnirea plăcilor tectonice se creează o încărcătură electrică, care poate fi detectată de instrumente. De aici şi până la o predicţie de cutremur precisă ca o prognoză meteo e cale lungă. Oamenii de ştiinţă estimează că un sistem ar putea fi pus la punct în următorul deceniu.