O organizație non-profit numită ProMare a construit o navă autonomă dotată cu sisteme inteligente dezvoltate de IBM. Aceasta are scopul de a cerceta zonele greu accesibile echipajelor umane. Avem detalii despre noua navă autonomă mai jos.
Prini intermediul biziday aflăm că nava va avea 15 metri lungime, iar carena va fi construită din aluminiu. Va avea un motor electric, iar acesta va fi alimentat cu energie solară, dar și un motor diesel de rezervă. Sistemul de recunoaștere prezent este furnizat de IMB. Acesta prezintă un algoritm de învățare care poate recunoaște alte nave, obstacole și deșeuri. Totodată, va avea și radar, sonar, GPS și stăție meteo.
Prima misiune va consta într-o călătorie de 4.800 kilometri. De la Plymouth, Marea Britanie, până în orașul omonim din SUA. Astfel, ar urma să refacă traseul din urmă cu 400 de ani, când „părinții fondatori au plecat din Anglia spre Lumea Nouă – America„. Acesta este și motivul pentru care nava se va numi „Nava Autonomă Mayflower” sau „MAS”, după numele vasului original. În plus, aflăm că această misiune va dura aproximativ două săptămâni.
Deși oamenii pot ghida nava în cazul unor probleme sau condiții de risc, aceasta va parcurge distanța de una singură. Acest lucru se va întâmpla prin intermediul computerelor de la bord care rulează un soft IBM, întrucât nu se va putea conecta tot timpul la o rețea de internet.
În pofida numeroaselor dificultăți întâmpinate în timpul dezvoltării navei, fondatorul ONG-ului ProMare, Brett Phaneuf rămâne încrezător: „Vreau ca copiii de astăzi să fie neînfricați și să aibă determinarea de a realiza orice proiect, oricât de greu ar părea. Este vorba despre științâ, aventură și sentimentul de curiozitate. Trebuie să reușim.”