Un televizor vechi a pus pe butuci Internetul unei întregi localităţi timp de 18 luni zilnic la oră fixă

0
3848

În general ne-am obişnuit să ne lăudăm cu cel mai rapid Internet din Europa, sau cu siguranţă unul de top 3. Ar fi interesant totuşi să aflăm şi cum stăm cu stabilitatea sa şi cu uptime-ul. Ce pot să vă spun cu siguranţă e că galezii au motive să fie nemulţumiţi în aceste zile, când un televizor vechi a pus pe butuci reţeaua broadband a unei localităţi întregi.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Timp de 18 luni, locuitorii unui sătuc din Wales rămâneau fără semnal la Internetul broadband fix la aceeaşi oră în fiecare zi. După investigaţii îndelungate şi mulţi nervi ai jucătorilor de DOTA şi Call of Duty, s-a aflat şi cauza: un televizor vechi, second hand emitea un semnal care bruia toată conexiunea. Dar cum e posibil aşa ceva? O serie de ingineri deveniţi detectivi au descoperit că satul Aberhosan avea acea problemă în fiecare zi la aceeaşi oră. Detaliile au venit din partea Openreach, providerul de Internet britanic care activează acolo.

Angajaţii săi vizitaseră satul de nenumărate ori după plângeri ale localnicilor şi nu au găsit nimic în neregulă cu reţeaua. Ca să fie siguri, au înlocuit chiar cabluri în zonă, încercând să rezolve neajunsul, dar degeaba. Ideea a venit de la inginerul local Michael Jones, care a chemat experţi de la Openreach să găsească totuşi gremlin-ul. Problema se numeşte un „Single High Level Impulse Noise” (SHINE), situaţie în care un aparat electrocasnic emite interferenţa electronică, care afectează conectivitatea broadband.

Un aparat care analizează spectrul electromagnetic a fost folosit şi a fost plimbat prin toată localitatea şi nu oricum ci pe un diluviu porcesc. La 7 dimineaţa în fiecare zi apărea problema, iar aparatul a detectat un impuls puternic de interferenţă electrică în sat. Apoi s-a mers după sursă, iar vina aparţinea unui „nene” care dădea drumul la un televizor mai bătrân decât Matusalem în fiecare zi la aceeaşi oră. După ce televizorul a fost definitiv închis, au dispărut şi necazurile.

Asta ne face să ne gândim de 2 ori atunci când avem o problemă cu Internetul de fiecare dată când un vecin porneşte o bormaşină, cuptor cu microunde vechi de 15 ani sau vreo râşnită dubioasă. La început de an autoritatea britanică Ofcom a avertizat de altfel că cuptoarele cu microunde pot reduce semnalul WiFi.